Megint hazudott Ilaria Salis a fogva tartásának körülményeiről + videó

Cáfolta a Guardian lapban megjelent állításokat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

2024. 06. 26. 13:23
Italian teacher and activist Ilaria Salis, accused of attacking alleged neo-Nazis in Hungary, waits at a court in Budapest on May 24, 2024 for the start of her trial for attacking neo-Nazis. The teacher from Monza, near Milan, was arrested in Budapest in February last year. Prosecutors allege Salis travelled to Budapest specifically to carry out the attacks against "unsuspecting victims identified as or perceived as far-right sympathisers" to deter "representatives of the far-right movement". She was charged with three counts of attempted assault and accused of being part of an extreme left-wing criminal organisation in the wake of a counter-demonstration against an annual neo-Nazi rally. Salis denies the charges -- which could see her jailed for up to 11 years -- and claims that she is being persecuted for her political beliefs. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) határozottan visszautasítja a korábban szélsőbaloldali támadásokkal gyanúsított olasz nő újabb, valótlan tartalmú állításait – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a BVOP. A korábban Magyarországon letartóztatott olasz nő a magyar büntetés-végrehajtási szervezetet becsmérlő kijelentéseket tett külföldi sajtóorgánumokban.

Az alaptalan vádakat több alkalommal cáfoltuk már, sőt arra is lehetőséget biztosítottunk, hogy a hazai és nemzetközi sajtó munkatársai személyesen győződjenek meg az érintett volt fogvatartott elhelyezési körülményeiről

– hangsúlyozta a BVOP.

A Guardian brit napilap által közzétett interjú szemérmesen elhallgatja, hogy mit is csinált pontosan Magyarországon a hazájában is többször elítélt aktivista, de siet hangsúlyozni, hogy Matteo Salvini és a Liga párt nem adott megfelelő segítséget Salis számára. Most először adott interjút külföldi lapnak Ilaria Salis, a gyanúsítottból hirtelen EP-képviselővé avanzsált olasz szélsőbaloldali aktivista.

Ilaria Salis 2024. május 24-én a budapesti bíróságon. (Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)
Ilaria Salis 2024. május 24-én a budapesti bíróságon (Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

Természetesen ez egy nagyon kemény időszak volt, egy olyan élmény, amely próbára tett, és még mindig nem épültem fel teljesen

− panaszolta Salis, akire a Guardian tanárnőként hivatkozik annak ellenére, hogy az olasz sajtó szerint soha nem volt állandó munkahelye, alkalmanként helyettesítő tanárként dolgozott iskolákban.

A hosszú és „a vádakhoz képest teljesen aránytalan” büntetés (ha elítélik, akár 11 év börtönt is kaphatott volna) még mindig nagyon megrémíti – tette hozzá a szélsőbaloldali aktivista. Mint arról beszámoltunk, Salist azért vádolták meg bűnszervezetben elkövetett testi sértéssel, mert tavaly februárban egy szélsőbaloldali csoport tagjaként részt vett több járókelő brutális bántalmazásában. A brit lap ezt úgy szépíti, hogy a nőt egy neonáci demonstráció kapcsán szervezett „ellentüntetésen” vették őrizetbe.

Az újdonsült EP-képviselő tisztában van vele, hogy a büntetőeljárás nem ért véget, azt csak a mandátuma idejére függesztették fel, ráadásul a magyar állam akár a mentelmi joga felfüggesztését is kérheti.

A brit lap nem mulasztotta el ecsetelni a magyarországi börtönkörülményeket, Salis pedig kifejtette, hogy mandátumát arra szeretné felhasználni, hogy felszólaljon a fogvatartottak jogaiért. Amikor médiafigyelmet kezdett kapni az ügye, javultak a körülményei a börtönben – tette hozzá.

Salis kritizálta az olasz kormányt, mert az szerinte többet is tehetett volna az ügye érdekében. Különösen keményen ostorozta Matteo Salvini miniszterelnök-helyettest és pártját, a Ligát annak „szörnyű hozzáállásáért”, bár mint mondta, ez „nem lepte meg”. Salvini szerint Salis annak a szélsőbaloldali csoportnak a tagja, amely 2017-ben megrongált egy, a párt által használt pavilont a Milánóhoz közeli Monzában.

Ha volt valami pozitívuma az elmúlt időszaknak, az az volt, hogy erőt gyűjtött, ami lehetővé tette, hogy „túlélje a legsötétebb pillanatokat”, és szerencsés volt, mert támogató közeg vette körül. Hálás a szavazóknak, akik „visszaadták a szabadságát”, és szerinte azért szavaztak rá, mert ezzel szerették volna kifejezni a neonácik előretörése miatti aggodalmukat – fejtegette Salis.

Korábban Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár tette tisztába a tényeket Ilaria Salis esetével kapcsolatban. Kovács Zoltán szerint alapos a gyanú, hogy Salis két szélsőbaloldali társával azért utazott Magyarországra, hogy ártatlan embereket verjen meg Budapest utcáin. Mindeközben az olasz média mindent megtett, hogy Salist mártírként ábrázolja.

Borítókép: Ilaria Salis (Forrás: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.