Óriási kokárda borította a Hősök terét

Az egész Andrássy út piros-fehér-zöldben pompázott vasárnap délután. A magyar zászló napján öltözött nemzeti színekbe a főváros sugárútja, madártávlatból is különösen impozáns látványt nyújtva.

2024. 06. 03. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan azt már korábban a Magyar Nemzet is megírta, június másodikán hatodik alkalommal rendezték meg a zászlómenetet Budapesten, amelyen egy 1848 méter hosszú nemzeti lobogót vittek végig az Andrássy úton a Hősök teréig. 

A pontosan 1848 méter hosszú zászló – a forradalomra és a szabadságharcra emlékezve – beborította az Andrássy út egyik felét, ezrek tartották kézben – ők, a zászlóvivők. A menet az Operaháztól indult, a Hősök terére tartva, ahol a csaknem két kilométer hosszúságú zászlóból – több kört megtéve – óriás kokárdát formáltak.

A rendezvény fővédnöke, vitéz Pákh Imre köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nekünk, magyaroknak a magyar zászló a szabadságba vetett hit jelképe is. A Munkácsról származó műgyűjtő örömmel nyugtázta, hogy sokan az elcsatolt országrészekről érkeztek, ami azt mutatja, hogy 

egy országot fel lehet darabolni, de egy nemzetet soha.

 A példátlanul hosszú magyar trikolórt négyszáz méter hosszú kék színű székely zászló követte a sugárúton.

Ahogy a békemenetben az élen, úgy itt is az első sorban menetelt Fásy Ádám, aki elmondta, azért jött el, mert 

a magyar zászló az összmagyarság nemzeti jelképe, összetartozásunk legfőbb szimbóluma. 

Ebben a mai, zavaros világban pedig azt kell keresni, ami összeköt, és nem azt, ami elválaszt.

A főszervező, Szilágyi Ákos ennek jegyében a színpadra invitálta a főváros képviselőit, de üres maradt a pódium, mert senki nem mozdult a tömegből, hiába küldtek meghívót Karácsony Gergelyéknek. Meglehet persze az is, hogy Pákh Imre beszéde hallatán futottak el, aki arról beszélt, hogy próbáltak már mások a magyaroknak idegen zászlókat a kezükbe nyomni, és ma sem hagynak fel ezzel. De ahogyan a vörös lobogót is eldobtuk, úgy most a kék, vagy a sokszínű zászló sem kell nekünk.

A magyar zászló napja menetét már harmadik alkalommal erősítette a Vitézi Rend vitéz gróf Molnár-Gazsó János főkapitánnyal az élen.

Borítókép: Kép az eseményről (forrás: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.