Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Újabb elnököt fogyasztott el a Jobbik – Ki lesz a következő?

Gyöngyösi Márton közölte: mégsem indul a szombati tisztújításon.

2024. 06. 28. 14:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indul újra a Jobbik elnöki tisztségéért Gyöngyösi Márton – derül ki a pártelnök közleményéből, aki így a jelöléshez szükséges szándéknyilatkozatot sem nyújtott be a Jobbik–Konzervatívok szombati tisztújító kongresszusára. 

Gyöngyösi tette mindezt dacára annak, hogy a június 9-i választás éjszakáján még határozottan közölte: ismét versenybe száll a pozícióért a közelgő választáson.

Az ügy előzménye, hogy Gyöngyösi nem mondott le pártja kudarca után, noha korábban többször is ígéretet tett arra, ha a Jobbik nem jut ki az EP-be, ő távozik az elnöki tisztségből. Először tavaly márciusban beszélt erről, de fél évvel ezelőtt megismételte saját szavait. – Egy kudarcért az elnök felel, és úgy felel, hogy benyújtja a lemondását. Ez fog történni – szögezte le ősszel Gyöngyösi. 

A mostani kudarc után viszont azzal magyarázta maradását, hogy „megváltoztak a körülmények, olyan folyamatok indultak be, amelyekkel nem lehetett számolni”. Az már korábban tudott volt, hogy a Jobbik ezen a héten szombaton tisztújítást tart, Gyöngyösi pedig azt mondta: 

a párt akkor el fogja dönteni, hogy kellek-e, vagy nem.

Most úgy tűnik, Gyöngyösi mégsem várja meg, kell-e pártjának, pedig eddig eltökéltnek tűnt az újrázást illetően. Tekintve, hogy 

a Jobbik vezetésében szinte kivétel nélkül mindenki a jelenlegi elnök távozását szorgalmazza, nem zárható ki, hogy Gyöngyösi döntésében saját népszerűtlensége is közrejátszott.

Indul ugyanis az elnöki posztért Adorján Béla, aki „Rendet tettünk magunkban, rendet teszünk a Jobbikban!” felhívással jelezte közösségi oldalán, hogy ringbe száll a Jobbik vezetéséért. Elnökhelyettes-jelöltje Brenner Koloman, a párt által állított, majd Vitézy Dávid javára visszalépett egykori főpolgármesterjelölt-jelölt. 

Adorján Béla csapata Szabó Gáborral és Lukács László Györggyel, a Jobbik frakciójának vezetőjével (Forrás: Facebook)

Adorján mögé felsorakozott a Jobbik nyolcfős országgyűlési frakciójának legalább hét tagja, valamint a párt vezetésének öt alelnöke. 

Többek közt Lukács László György frakcióvezető, Z. Kárpát Dániel, aki talán az egyetlen jobbikos, aki minden elnök regnálása, így Vona Gábor, Sneider Tamás, Jakab Péter és Gyöngyösi Márton elnöksége alatt alelnök tudott lenni, valamint Sas Zoltán, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke is. Aki a jelek szerint Gyöngyösi maradása mellett van, az Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettes, Magyar Zoltán alelnök, illetve Balassa Péter országgyűlési képviselő. 

Ráadásul 

Gyöngyösi Márton belső ellenzékét erősíti Szabó Gábor,

a Jobbik menesztett pártigazgatója, a párt Országos Választmányának elnöke is, aki Gyöngyösi két évvel ezelőtti megválasztása után volt kénytelen háttérbe vonulni. A felsoroltakon kívül Adorján Béla csapatát támogatja Ormándi Edina pártjogász is.

Ismert, a június 9-i EP-választáson a Jobbik népszerűsége tovább zuhant, immár a szavazatok egy százalékát sem tudták begyűjteni. 

A párt, amely 2009-ben és 2014-ben nemzeti radikális mozgalomként három képviselőt juttatott az EP-be, 2019-ben már csak egy, most pedig egyetlen mandátumot sem szerzett.

A Jobbikra az EP-választáson 175 ezerrel kevesebben szavaztak, mint legutóbb, úgyis, hogy a választási részvétel rekordmagas volt.

Borítókép: Vona Gábor, Gyöngyösi Márton és Jakab Péter Jobbik-elnökök (Forrás: Mandiner.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.