A buszsofőr mentette meg az idős nő életét

A szívleállások 30 százaléka nyilvános helyen, az utcán történik.

2024. 07. 17. 8:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy járdán fekvő, idős hölgyre lett figyelmes az a buszsofőr, aki végül megmentette az asszony életét – közölte a BKV a közösségi oldalán. A beszámoló szerint a legnagyobb melegben, dél körül volt már, amikor a BKV munkatársa, Farkas Andrea a Márvány utcában meglátott egy idős hölgyet, aki az utcán feküdt. A buszsofőr azonnal leállította a járművét, és leszállva érdeklődött, hogy tud-e segíteni, hívtak-e már mentőt az asszonyhoz.

A járókelők elmondták, hogy a mentőszolgálat munkatársa már vonalban van, a nő újraélesztését azonban még senki nem kezdte meg. 

Kolléganőnk a mentésirányító utasításait követve azonnal mellkaskompressziót alkalmazott, aminek végzését a mentők kiérkezésekor átadta egy járókelőnek, hogy az autóbusszal arrébb állva helyet biztosítson a mentőautónak.

A BKV arról is írt, hogy az újraélesztés sikeres volt, az idős asszonyt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

Nem egyedi, hogy valaki az utcán lesz rosszul 

A betegek 20-30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, újraélesztésükre pedig az első öt percben van a legnagyobb esély. A mentőszolgálat szerint érdemes letölteni a Szív City alkalmazást a telefonunkra, amelyre regisztrálva értesítést kapunk arról, ha valaki a közelünkben segítségre szorulna. Az életmentő applikáció a hozzánk legközelebbi defibrillátor helyét is megmutatja.

A tájékoztatása szerint Magyarországon a Szív City rendelkezik a legnagyobb defibrillátor adatbázissal: 

eszerint jelenleg több mint 1800 készülék van nyilvános helyeken, így például boltokban, bankokban, irodaházakban, bevásárlóközpontokban, sportlétesítményekben, pályaudvarokon, reptereken.

A mentősök arra is figyelmeztetnek, nemcsak a forró utcák jelentenek veszélyt és okozhatnak hirtelen szívmegállást, hanem a fürdőzés is.

„A hőségben hirtelen vízbe merülés növelheti a szívmegállás kockázatát, éppen ezért, fontos, hogy mindig figyeljünk egymásra, hiszen a veszély akár közvetlen mellettünk is felmerülhet” – írták a Szív City közösségi oldalán. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.