A magát függetlennek nevező sajtóért aggódik a baloldali újságírószervezet

Közleményük szerint nehezül a „független” sajtó anyagi helyzete, a számok és a tények azonban cáfolják ezt.

Forrás: MTI2024. 07. 10. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elítél minden olyan hatalmi akciót, amellyel a független sajtó működését kívánják akadályozni – közölte a baloldali újságírószervezet. E törekvések közé sorolják azt a hétfői kormányhatározatot, amely elvben a háborús propaganda ellen szól, valójában azonban újra a független média normális működését fenyegeti. Háborúellenes akciótervet hirdetett a kormány, amellyel elvben a háborús propaganda ellen lép fel. A Kormányinfón hétfő délután bejelentett kormányhatározat még aznap éjjel meg is jelent a Magyar Közlönyben. A célzott kör a pártokon kívül a média, annak is az a része, mely külföldről támogatást kap – emlékeztettek. 

A határozatból kiemelték: 

amennyiben megállapítják, hogy a támogatás a háborús propagandát szolgálja, úgy a forrásokat Magyarország visszautalja a küldő szervezetnek.

 – Hogy ezt miként lehet jogállami keretek között megvalósítani, azt az igazságügyminiszternek kell kitalálnia, méghozzá e hónap végéig. Lehetetlen feladat, már most szólunk! A háborús propaganda egzakt jogi meghatározása mást jelenthet a kormánynak, és mást a köznek – írták.

 

A Szuverenitásvédelmi Hivatalt kritizálják

Úgy fogalmaztak: a rohamtempóban összeeszkábált kormányhatározat nem tér ki a részletekre. Mintha csak az lett volna fontos, hogy a lehető leggyorsabban ismét megjelenjen egy olyan jogszabály, amely a puszta létével is jelzi: jó lesz vigyázni, a kormány figyel, és ha kell, lecsap. 

A tavaly év végén létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal már elkezdte listázni az egyes lapokat, és több – a MÚOSZ szerint – független orgánum (HVG, Telex, 444, Népszava) orosz–ukrán háborúról írt tényszerű cikke felkerült a háborús propagandát terjesztők listájára. 

Vagyis a „célszemélyek” már alakulnak, most készül a jogi háttér, és ha külföldről (kivéve az Európai Uniót) is kapnak támogatást, akkor jöhet a retorzió – olvasható a MÚOSZ közleményében. 

A baloldali újságírószervezet felhívta a figyelmet: a kormánynak nem az a dolga, hogy akadályozza az újságok működését. Nem az a dolga, hogy jogszabályokkal fenyegesse a független lapokat, amelyek anyagi létüket tovább nehezíthetik. E lapok az olvasók támogatásából élnek, amit kiegészítenek a külföldi pályázatokon elnyert pénzek. Ezek olyan projektek megvalósulását segítik általában, amelyek egy európai ország demokratikus működéséhez szükséges informáltságot erősítik. Ez nem háborús propaganda! – fejezték ki nemtetszésüket. 

A kormány állítólag békemissziót indított az orosz–ukrán háború lezárásáért, itthon viszont háborúba kezdett a független sajtó ellen. Egy demokratikus, a sajtószabadságot és a tájékoztatás szabadságát tiszteletben tartó hatalom ilyet nem tesz – közölte a MÚOSZ.

 

Rekordbevétel a Partizánnál: hétszeres profit

A baloldali újságírószervezet véleményét cáfolni látszik, hogy mint arról lapunk beszámolt, a magát függetlennek nevező Partizán saját tőkéje több mint háromszorosára, 121,7 millióról 397,4 millió forintra nőtt az előző évi eredményhez képest. Az értékesítés nettó árbevétele felére, 12,7-ről 6 millió forintra csökkent, azonban a Partizán így is rendkívül jó évet zárt, amit jól mutat, hogy 

az alapítvány profitja több mint hétszeresére, 38,8 millióról 275,7 millió forintra nőtt.

Kiemelendő, hogy a Partizán egyéb bevételei közel duplájára, 471,4 millióról 902,7 millió forintra emelkedtek. Ez szinte mind támogatásokat jelent, amelyből 32,5 millió forint adomány és 192 millió forint egyszázalékos adófelajánlás.

A Nézőpont Intézet legújabb kimutatásai szerint a kormánykritikus médiumok nyereségesek és minden évben növelik bevételeiket, amiről a szervezet a közösségi oldalán számolt be. „Magyarország kormánykritikus médiavállalkozásai folyamatosan növelik bevételüket, ami nyolc év alatt megduplázódott: míg 2015-ben 55 milliárd forintnyi összes bevételt könyvelhettek el, addig 2023-ban ez az összeg elérte a 110 milliárd forintot” – olvasható a bejegyzésben.

A kimutatásból kiderült, a kormánykritikus kiadók összességében minden évben nyereségesek, összesített adózott eredményük 2023-ban mintegy négymilliárd forint volt. 

A legnagyobb profitot a 24.hu kiadója (Central Médiacsoport) termelte, amit a Blikk kiadója követ (791 millió, Ringier–Axel-Springer), sőt 2023-as évben a már említett Partizán és a HVG is 200 millió forint feletti nyereséget realizált.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.