A nyári hőségben Karácsony kamuzöldítése miatt is főhet a feje a fővárosiaknak

Legfeljebb a hőguta miatt látunk zöldet Budapest betondzsungeleiben.

2024. 07. 09. 7:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadfokú hőségriasztás ide vagy oda, Karácsony Gergely kamuzöldítési törekvéseinek hála aligha találunk árnyékot és elviselhetetlen a forróság Budapest belvárosában – hívta fel a figyelmet a Metropol. A lap emlékeztet, a főpolgármester hiába ígért fűt-fát még 2019-ben az itt élőknek, a zöldítési akcióból csupán a méhlegelő valósult meg.

Karácsony Gergely szerint a lényeg, hogy a lakosok elég vizet igyanak, néhány ivókutat ugyanis sikerült telepítenie az elmúlt években. A járókelőknek és az itt élőknek árnyék híján tehát két lehetőségük van: befeküdni egy méhlegelőbe vagy a Városháza parkban felállított párakapu környékén vigaszt keresni. Terézvárosban a legrosszabb a helyzet, ott zöldfelületből és ivókutakból is kevés van.

Nem mindenki nézi végig, hogy a lakosok hőgutát kapjanak, a belvárosi önkormányzat például előrelátó módon, már évekkel ezelőtt elkezdte azokat a klímatudatos zöld- és kékszemléletű fejlesztéseket, amelyek már napjaink forróságát is komolyan és a legmodernebb technológiával enyhítik.

A belvárosi minta többi kerület számára is példamutató lehet (Fotó: V. kerületi polgármesteri hivatal)

Belváros önkormányzata 2014 óta több mint hatszáz fát ültetett el, Magyarországon elsőként használtak gyökércella rendszert vagy Stockholm-módszert az ültetések során, ezek pedig az árnyékot adó fák életminőségét és élethosszát is növelik. A fővárosi útlocsoláson felül pedig maga is rendel további útlocsolást, nem beszélve a számtalan párakapuról, kútról és árnyékot adó fáról, amelyet telepíttettek az elmúlt években.

A Belváros kezelésében lévő Erzsébet téren örömmel ülnek a fák árnyékába a járókelők (Fotó: BS)

A Belvárosban figyelmet fordítunk rá, hogy a nagy melegben is mindenkinek lehetőséget biztosítsunk a felfrissülésre. Az elmúlt években elvégzett rengeteg zöldítés, fásítás és parkosítás mellett kerületszerte beindítottuk a párakapukat, ivókutakat és szökőkutakat is, hogy ezzel is segítsük a rekreációt

– írta közösségi oldalán Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester.

Borítókép: Budapest belvárosa (Fotó: Metropol/Markovics Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.