Ezért nem támogatta az RMDSZ a Tisza Párt felvételét a néppártba

„Ha a milosevicsi idők után a szerbekkel történelmi kiegyezést tudtunk tenni, akkor látható, hogy nem a mi készülékünkben van a hiba. A mi kezünk ki van nyújtva a románság felé” – mondta pénteken Semjén Zsolt Tusványoson a Brüsszeli tájkép csata után című rendezvényen. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke elmondta, pártja morális és gyakorlati okok miatt sem támogatta, hogy Magyar Péteréket felvegyék az Európai Néppárt parlamenti frakciójába.

2024. 07. 26. 16:13
photo: Gönczy Tamás Fotó: Gönczy Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A magyarság és a románság érdeke, hogy szoros együttműködés legyen a két ország és a két nemzet között. Ha a milosevicsi idők után a szerbekkel történelmi kiegyezést tudtunk tenni, akkor látható, hogy nem a mi készülékünkben van a hiba. A mi kezünk ki van nyújtva a románság felé” – mondta pénteken Semjén Zsolt Tusványoson a Brüsszeli tájkép csata után című rendezvényen. 

Semjén Zsolt, Tusványos, magyar-román
Semjén Zsolt elmondta: Manfred Weberrel amikor beszéltek, arra kérte, ne vegyék fel Magyar Pétert a frakcióba  Forrás: Facebook

Magyarország miniszterelnök-helyettese szemtelenségnek tartja, hogy Brüsszel nem vette be Romániát a schengeni övezetbe, ugyanis már rég teljesítette a feltételeket. A politikus elmondta: a magyar elnökség mindent meg fog tenni, hogy ezt keresztülpréselje az unió döntéshozatalán. 

 

Miért léptek ki az Európai Néppártból?

Szerinte az Európai Néppárt egy olyan alma, amely már égen elgurult az alapító atyák örökségétől. Ők kitartottak a néppártban, ameddig lehetett, nem volt ez egy egyszerű dolog, ugyanis Orbán Viktor és a néppárt között kellett manőverezni. Példaként megemlítette: a gyermekvédelmi törvény kapcsán megkérdezték tőle a néppártnál, hogy ő kinek az álláspontját képviseli. Akkor mondta, ő Szent Pál mellett van, majd felolvasta az ide vonatkozó részt. Ezzel nem tudtak mit kezdeni állítása szerint.

Semjén Zsolt elmondta: Manfred Weberrel amikor beszéltek, arra kérte, ne vegyék fel Magyar Pétert a frakcióba. 

Azt mondta, hogy a Tisza Párt többi képviselőjét felvehetik, de ő nem hajlandó olyan emberrel egy asztalnál ülni, aki így bánt Varga Judittal. Másfelől a béke és a háború kérdésében elfoglalt néppárti álláspont sem fért össze a KDNP irányvonalával. Ukrajna az unióban szóló azonnali felvételét sem tudták támogatni. A képviselő szerint magyar nemzeti érdek, hogy Oroszország és az európai Nyugat között legyen egy ütközőzóna. Ezért szavazták meg Antall József idején, hogy Ukrajna legyen egy szuverén állam.  Semjén Zsolt szerint a tűzszünethez az kell, hogy Donald Trump legyen az USA elnöke. A béketárgyalásokat komplikáltnak tartja, mivel az lemondásokkal, kompromisszumokkal jár egyik vagy mindkét félnél. 

 

Morális okok Magyar Péter ellen

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elmondta: a tavalyi magyar–román miniszterelnöki találkozóhoz képest látszott, hogy a kapcsolatok javulnak. Szinte baráti beszélgetés zajlott Orbán Viktor és Marcel Ciolacu román miniszterelnök között. Mint kifejtette, azok a kérdések kerültek napirendre, amelyek érdeklik az erdélyi magyarokat, kihatással vannak a román–magyar kapcsolatokra. 

Magyarország támogatja Románia schengeni csatlakozását, s ez a kérdés a magyar uniós elnökség miatt most is nagyobb hangsúlyt kapott, emellett infrastruktúráról, vasúti összeköttetésről, és számos más témáról beszéltek még

 – részletezte. Hozzátette: nem mindegy, hogy milyen lesz 2024 után a választás eredménye Romániában. A képviselő szerint az Európai Néppárt elveszítette az identitását, mindenkinek próbál megfelelni. Hol a baloldalt, hol a zöldeket követi. A képviselő szerint a néppárt balra tolódott, de vissza kellene térnie az eredeti útjára. 

Üdvözölte Orbán Viktorék pártcsaládjának, a Patrióták Európáért létrejöttét. 

Úgy vélekedett: lassan ők lesznek az új jobbközép párt Európában, szerinte bizonyos kérdésekben akár együtt működhetnek a patrióták a néppárttal. Kelemen Hunor elmondta: 

az RMDSZ nem támogatta, hogy Magyar Péteréket felvegyék az Európai Néppárt parlamenti frakciójába. Mint mondta, ennek morális és gyakorlati oka is volt. 

„Hogyan tudjak én valaki mellett szavazni, aki a politikai karrierjét úgy indította, hogy a saját feleségéről készített titokban hangfelvételt?” – tette fel a kérdés. A politikus elmondta: nem kérték a támogatásunkat sem. Szerinte vagy arrogánsak voltak, vagy semmibe vették őket. 

Borítókép: Kelemen Hunor  (Fotó: Gönczy Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.