„Felvettük az egyenruhát, és onnantól egyformák lettünk”

A területvédelmi tartalékosok mind más társadalmi és szociális háttérrel érkeztek, de a céljuk közös: a haza szolgálata. Hampuch Richárd közkatona a civil életben cégvezetőként dolgozik, és értékelése szerint számos olyan hasznos készséget sajátított el az alapkiképzésen, amit a munkájában nagyon jól fel tud használni. Kiemelte: a valóságnak egy szeletét ismerte meg, ahol mindenki ugyanolyan, és mindenkinek ugyanúgy kell teljesítenie.

2024. 07. 14. 12:00
tartalékos toborzás, Magyar Honvédség, területvédelmi tartalékos, katona, katonaság, honvédség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az öthetes alapkiképzésen a fizikai és a mentális terhelés, a folyamatos mozgás, állandó készenlétben állás ugyan kihívást jelentett, de visszanézve felemelő érzés és büszkeséggel tölt el, hogy meg tudtam csinálni – fogalmazott a Magyar Nemzetnek az alapkiképzés végén járó Hampuch Richárd területvédelmi tartalékos. 

tartalékos toborzás, Magyar Honvédség, területvédelmi tartalékos, katona, katonaság, honvédség
A területvédelmi tartalékosok kiképzése a hajdúhadházi, Vay Ádám Kiképzőbázison (Forrás: Honvédelem.hu)

A civilben a Betone podcast médiacég vezérigazgatója hozzátette: a területvédelmi tartalékos kiképzést azért is ajánlja, mert ez egy nagyon jó vezetői tréning. A cégvezető üzletember elmondta, a jelentkezéssel az volt az ambíciója, hogy hatékonyabban tudja segíteni a környezetét és tudja támogatni a hivatásos vagy szerződéses katonákat, hogyha valamilyen katasztrófa, vírushelyzet vagy ne adj isten háború törne ki.

Abból a szempontból is rengeteget tanultam, hogy nagyon sokféle ember volt ott jelen, és a kiképzők ugyanúgy kihozzák a nyolc osztályt végzett emberből a maximumot, mint egy több diplomásból

 – emlékezett vissza a cégvezető. Mint mondta, könnyen ment a szakasza összekovácsolása, ugyanis teljesen mindegy volt, hogy a társadalom mely szintjéről jött az ember, az mindenkiben közös volt, hogy az országot szolgálni szeretné és meg akarja védeni a hazáját és közösségét.

tartalékos toborzás, Magyar Honvédség, területvédelmi tartalékos, katona, katonaság, honvédség
Hampuch Richárd közkatona (Forrás: Honvédelem.hu)

Értékelése szerint ebből a példából sokat lehet meríteni, ugyanis, ha az ember cégvezető, ott is sokféle embert kell tudnia irányítani. Hampuch Richárd fontos tanulságként jegyezte meg, hogy „bármire képesek vagyunk mi emberek, csak küzdeni kell érte”. Felidézte, nagyon sok olyan társa volt, aki az első fizikai felmérő esetén nem hozta azt a minimumot, amit elvár a hadsereg a katonáktól, azonban a kemény munkától és az edzésektől a végére meg tudta csinálni.

Ha valaki egy kemény vezetői tréninget akar magának, akkor próbálja ki az alapkiképzést

 – húzta alá. Szavai szerint rengetegféle embert meg lehet ismerni, akikkel minden nap együtt kell élni, és ez sokat segít az alázat gyakorlásában. – Felvettük az egyenruhát, és onnantól egyformák lettünk – hangsúlyozta. Mint fogalmazott, nem ártana a vezetőknek kilépniük az „elefántcsonttoronyból”, és látni azt, hogy a valóságnak van egy szelete, ahol mindenki ugyanolyan, és mindenkinek ugyanúgy kell teljesítenie. 

Ráadásul itt gyakorolhatjuk a hazaszeretetet mint vezetői értéket is

 – tette hozzá.

Mint arról lapunk is beszámolt, „Szeretem. Megvédem!” felhívással indult területvédelmi tartalékos toborzó kampány a haza szolgálatába szólítja azokat, akik munkájuk vagy tanulmányaik mellett vállalják azt a többletkötelezettséget, hogy egy összetartó közösség tagjaként hozzájáruljanak közvetlen környezetük és ezzel Magyarország biztonságához is. 

A tartalékosok civil életükhöz igazodva alapvetően hétvégén tudnak részt venni kiképzéseken, gyakorlatokon, felkészítéseken.

A kiképzésbe bepillantást nyújt a honvédség honlapján található kampányvideó is, amelyben a résztvevő tartalékos katonák az eddigi tapasztalataikról adtak beszámolót a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison. 

tartalékos toborzás, Magyar Honvédség, területvédelmi tartalékos, katona, katonaság, honvédség
Katona Szilárd Előd közkatona (Forrás: Honvédelem.hu)

Katona Szilárd Előd közkatona, aki a civil életben zenész, arról beszélt, miképpen tapasztalta meg a szakaszában a bajtársiasságot. – Sokan sok helyről, sokféle háttérről érkeztünk, viszont ez itt bent nem mutatkozik meg. Egymást segítjük, próbáljuk egymást megismerni a bajtársaimmal, és szakasz szinten egy remek közösség van kialakulóban – mondta.

területvédelmi tartalékos, alapkiképzés, lövészet, katona, Magyar Honvédség, tartalékos toborzás
A területvédelmi tartalékosok kiképzése a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison (Forrás: Honvédelem.hu)

A szakaszban van olyan katona, aki elsősorban az állóképességének javítása céljából jelentkezett: Nagy József közkatona és a civil életben raktárosként dolgozik. Szerinte katonaként nagyon fontos a csapatmunka, hogy odafigyeljenek egymásra és védjék egymást, mindenki a feladatát végezze. – Egy csapatmunkára, egy összetartásra nevel, amit érdemes lenne a munkahelyen is alkalmazni – vélekedett. 

Tóth István Zoltán, joghallgató, közkatona úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb számára, amit az alapkiképzésen tanult, az a rendszer, amit a mindennapjaiban is jól tud hasznosítani. Fontosnak nevezte a jellemfejlődést is, hiszen sok emberrel kellett szocializálódnia. 

Nehéz fizikai kihívásokat teljesítünk nap mint nap, fejben is ott kell lenni, mert elég sok mindent tanulunk ahhoz képest, hogy mennyi időnk van. Ha itt ezt tudja tartani az ember, és jól tud teljesíteni, akkor a mindennapokban sem lesz problémája

– húzta alá Tóth István Zoltán.

 

Anyagilag is megbecsülik

Területvédelmi tartalékosként anyagi megbecsültséget is biztosít a Magyar Honvédség. A honvédelmi miniszter a toborzás kezdetén bejelentette, új ajánlati csomagot nyújtanak a jelentkezőknek: a jelentkezők évi bruttó hatszázezer, azaz havi ötvenezer forintot kapnak az alapkiképzés után, a szerződéskötési díj bruttó 150 ezer forint, és bruttó ötszázezer forint ajánlási bónusz jár. 

Ezt akkor kapja meg a tartalékos, ha az általa toborzott új tag elvégzi az alapkiképzést. A felsőoktatásban tanulók havonta bruttó 160 ezer forint, a szakképzésben tanulók bruttó 110 ezer forint ösztöndíjra jogosultak, amennyiben tanulmányaik alatt szolgálatot vállalnak.

Borítókép: Hampuch Richárd közkatona, a Betone Studio vezetője (Forrás: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.