Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, szabad vízben is strandolhatunk

Akár az életünkbe is kerülhet, ha nem vigyázunk.

2024. 07. 02. 16:11
Zamárdi, 2023. augusztus 24.
Fiatalok fürdenek a Balatonban a Strand Fesztiválon Zamárdiban 2023. augusztus 24-én. A fesztivált augusztus 23. és 26. között rendezik meg a Balaton-parti településen.
MTI/Vasvári Tamás
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári meleg elől sokan mennek szívesen a vízpartokra felfrissülni és szórakozni. Azonban figyelembe kell venni, hogy a vízben való kikapcsolódásnak megvannak a veszélyei, ezért oda kell figyelni, hogy még véletlenül se történjen baleset. A Kisalföld megkereste Láng Tamást, a Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízipolgárőr Egyesület elnökét, aki elmondta, milyen veszélyek fordulhatnak elő a szabad vizekben és mire kell figyelni.

– A szabad vizekben az uszodai medencékkel ellentétben a víz mélysége nem ismert. A táblákon szereplő információ is tájékoztató jellegű, a fenéken lehetnek gödrök. Különösen igaz ez a bányatavakra, amelyek hirtelen mélyülnek, az alsóbb vízrétegek pedig sokkal hidegebbek a felsőknél. Ilyen helyzetben még egy rutinos úszó is begörcsölhet – ecsetelte Láng Tamás.

A szabad vizeken általában a fürdőzés megengedett, de nem mindenhol,

ezért strandolás előtt győződjünk meg róla, hogy az adott helyen a fürdést nem tiltották-e meg.

Hidak, kikötők, révátkelők és egyéb vízi műtárgyak 300 méteres körzetében nem szabad fürdeni – hangsúlyozta az egyesület elnöke. Hozzátette: ugyanígy életveszélyesek a hajók útvonalai is, ezért a hajózásra alkalmas nagyobb folyók átúszása rendkívül veszélyes és szabályellenes is.

A folyókon erős lehet a sodrás, gyakran a mederben fekvő, ámde nem látható tárgyak örvényeket hozhatnak létre. Sőt, ezekben elakadva

komoly sérüléseket lehet szerezni, súlyos esetben pedig ez akár fulladáshoz is vezethet.

Láng Tamás hasznos tanácsokkal is ellátta a fürdőzni vágyókat, amelyek betartása akár életet is menthet:

  • Ha egy nyugodt öbölből kiúszva hirtelen elkap minket a sodrás, ne azzal szemben próbáljunk úszni, hanem azzal egy irányba, a part felé, ki a sodrásból. Így lehet, hogy lejjebb érünk ki, mint az indulási helyünk, de erős sodrással szemben nincs esélyünk.
  • Egyedül soha ne menjünk ismeretlen helyre fürdeni, mert vészhelyzet esetén nincs, aki segítséget nyújtson. Ez a tapasztalt, jó úszókra is vonatkozik, náluk is bármikor előfordulhat izomgörcs, rosszullét.
  • Kerüljük a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrást. Először mindenképpen lassan, fokozatosan vizezzük be a testünket, és csak utána merüljünk el a vízben.
  • A gyerekekre és azokra a személyekre, akik alkoholt fogyasztottak, különösen figyeljünk. Ők nem mindig tudják megfelelően felmérni a lehetséges veszélyeket.
  • Figyeljük a viharjelzést.

A nagyobb tavaknál, köztük a Fertő tónál is viharjelző rendszer működik, mely sárga, villogó fénnyel figyelmeztet a veszély fokára. Elsőfokú viharjelzés esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra fürödni tilos. Másodfokú viharjelzésnél tilos a fürdés és a vízben tartózkodás is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.