Így kell biztonságosan nyaralni a kánikulában

Annak érdekében, hogy a nyaralók egészségét segítsen megóvni, a legnagyobb hazai humanitárius szervezet, a Vöröskereszt összegyűjtötte, mire érdemes figyelni a pihenés alatt.

2024. 07. 17. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júliusi tartós hőhullám az eddigi legnehezebb első heteket jelentette az önkénteseknek, csaknem kétezer esetet tudhatnak maguk mögött – adta hírül a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat. Kormos Ádám, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője aláhúzta, a szezonokban megszokott összesen két-háromezres esetszám az idei rendkívüli forróság miatt növekedni fog.

A tervezett nyolc turnusból tegnap zártuk a harmadikat, és már eddig csaknem kétezer eset történt. Ez kiemelkedően magas szám, az eddigi szezonok alatt egyszer nem tapasztaltunk ilyet

– fogalmazott.

Felidézte, tavaly a nyolc turnus alatt összesen 2368 esetben kellett elsősegélyt nyújtani. – A mai napig a leggyakoribb feladatunk a kagylók vagy kövek okozta vágások, horzsolások és a rovarcsípések ellátása, ugyanakkor az extrém meleg miatt sokszor van dolgunk napégéssel, hőkimerüléssel és napszúrással – magyarázta.

Annak érdekében, hogy a nyaralók egészségét segítsen megóvni, a legnagyobb hazai humanitárius szervezet összegyűjtötte, mire érdemes figyelni a pihenés alatt.

A szervezet felhívja a figyelmet a biztonságos fürdőzésre: 11 és 16 óra között ne tartózkodjunk közvetlenül napsütésnek kitéve, bőségesen fogyasszunk folyadékot – lehetőleg vizet –, és fokozottan ügyeljünk a bőrünk megóvására fényvédő készítmények használatával. 

Ha valaki émelygést, fejfájást, nyaki fájdalmat, zavartságot és gyengeséget tapasztal, valószínűleg napszúrást kapott

 – hívja fel a figyelmet Kormos Ádám. Rámutatott: ilyenkor az arc vöröses színű és az égett bőrhöz hasonlóan száraz tapintású. – Ha felismerte a tüneteket, amint teheti, kísérje az érintett személyt árnyékos, hűvös helyre, kínálja hideg vízzel, majd helyezzen hideg vizes borogatást, például átnedvesített zsebkendőt a csuklójára – magyarázta, majd kiemelte: 

súlyos esetben hőség miatti ájulás fordulhat elő, amelyet hirtelen fellépő láz, sápadtság, fokozott verejtékezés kísér. Ezt a jelenséget hívjuk hőgutának. 

– Amennyiben ezeket a tüneteket észleli valakin, azonnal hívja a 112-es segélyhívót! Természetesen azokon a strandokon, ahol van Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, ott az önkéntesek készséggel állnak az emberek segítségére – mondta.

 

Borítókép: A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat önkéntese (Forrás: Magyar Vöröskereszt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.