Itt az újabb fordulat a Trippon-ügyben! + videó

Hosszú hallgatás után végre reagált Budai Gyula megkeresésére az újpesti alpolgármester, Trippon Norbert által felügyelt Újpesti Városgondnokság Kft. Válaszukban elismerték, hogy az önkormányzathoz tartozó cég valóban kötött egy nagy összegű szerződést egy olyan vállalkozással, amely egy vallomás szerint súlyos, több baloldali kerületet érintő korrupcióban lehet érintett, valamint részese Tripponék házfelújítási botrányának is.

2024. 07. 30. 10:56
Trippon Norbert, a IV. kerület gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős DK-s alpolgármestere (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Trippon Norbert, a IV. kerület gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős DK-s alpolgármestere (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Trippon Norbert Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fordulóponthoz érkezett a Trippon Norbert nevével fémjelzett házfelújítási, illetve az ahhoz kapcsolódó korrupciós botrány, miután az újpesti önkormányzathoz tartozó cég több hét késlekedés után hajlandó volt válaszolni Budai Gyula megkeresésére. A fideszes képviselő még májusban nyújtott be közérdekű adatigénylést Újpest önkormányzatához, illetve az Újpesti Városgondnokság Kft.-hez. Úgy tudjuk, a fideszes politikust az a keretszerződés érdekelte, amit a Déri Tibor vezette önkormányzat tulajdonában álló, Trippon Norbert által felügyelt Újpesti Városgondnokság Kft. kötött a Szin-Ker Építő Kft.-vel.

Budai többek között arról érdeklődött, hogy az érintettek közül konkrétan ki volt jelen a szerződés aláírásakor, illetve hogy megtalálható-e ez a szerződés az önkormányzat honlapján, ha pedig nem, akkor az egykori elszámoltatási kormánybiztos szeretne belőle egy másolatot. Nos, információink szerint a válaszból kiderült, hogy valóban létezik ez a keretszerződés, amit az Újpesti Városgondnokság Kft. részéről Elter Márk ügyvezető írt alá.

Budai Gyula nem véletlenül kérdezett rá erre a nagy összegű, több mint hatvanmilliós szerződésre, hiszen a sajtóban megjelent eddigi információk szerint annak aláírása fontos szála lehet Trippon Norbert DK-s alpolgármester, leendő polgármester házfelújítási botrányának.

Megszólalt egy informátor

A történet előzményéhez tartozik, hogy egy milliárdokat forgató, számlagyáras bűnbandához tartozó céggel, a Motingatlan Kft.-vel és az alpolgármesterrel kapcsolatban az adóhatóságnál egy ismeretlen személy bejelentést tett hónapokkal ezelőtt. 

A bejelentő szerint a Motingatlan nagy összegű, vélhetően fiktív számlákat állított ki Trippon feleségének. Az informátor megjegyezte, hogy ezek a számlák az alpolgármester családi házának felújításáról szóltak, csakhogy tudomása szerint a kivitelezést nem is a Motingatlan, hanem a Szin-Ker Építő Kft. végezte. A bejelentő fontos körülménynek nevezte, hogy az alpolgármester házának felújítása egybeesik a Szin-Ker nagy összegű keretszerződésével, amit az alpolgármester által felügyelt Újpesti Városgondnokság Kft.-vel kötött. Ez a cég az újpesti önkormányzat tulajdonában áll, így bevétele kizárólag az önkormányzattól származó közpénz. 

Közpénzből történt a házfelújítás?

Erős a gyanú, hogy a szerződésért cserébe végezték a ház felújítását, méghozzá közpénzből – hangsúlyozta a NAV-nak a bejelentő, aki még egy nagyon fontos információt közölt az adóhatósággal: tudomása szerint Trippon a fiktív számlákat a Motingatlannak saját bankszámlájáról, átutalással egyenlítette ki.

Mindez pedig forrásaink szerint Trippon felelősségét is felvetheti a jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt folyamatban lévő nyomozásban. Az ügynek egyébként már van több gyanúsítottja is.  

A vesztegetést is vizsgálják, több önkormányzatot is érinthet a korrupció

Korábban megírtuk azt is, hogy az egyik gyanúsított nem más, mint a Motingatlan ügyvezetője, aki ráadásul terhelő vallomást tett Trippon Norbertékra. Budai Gyula éppen ezért vesztegetés miatt fordult a hatóságokhoz (ezt a szálat a NAV az adócsalásos ügyben vizsgálja) és feljelentésében idézte azt a lapunk által korábban közölt információt, hogy a fent említett Szin-Ker Építő Kft. ügyvezetője néhány éve elárulta a Motingatlan-vezérnek, hogy ők dolgoztak pár DK-s kerületben, és cserébe ezért különböző kifizetéseket kellett teljesíteniük politikusoknak. A férfi ezután jött elő azzal a kéréssel, hogy az újpesti alpolgármester, Trippon Norbert felújításához tudna-e számlákat kiállítani a Motingatlan nevében, ezzel legalizálva a házon végzett munkát. A Motingatlan ügyvezetője ebbe belement, majd ennek megfelelően a 2020 nyara és 2020. november közepe közötti időszakban a házfelújításról kiállított négy darab számlát, összesen csaknem bruttó 23 millió forint értékben Trippon felesége részére – áll a vallomásban, amiben az is szerepel, hogy az átutalt számlák ellenértékének felvételét követően azt a Motingatlan vezetője készpénzben átadta a Szin-Ker ügyvezetőjének. Úgy tudjuk, a gyanú szerint a Szin-Ker vezetői a Tripponék házfelújításából származó bevételeket eltitkolták, ezzel pedig a költségvetésnek közel ötmillió forint vagyoni hátrányt okoztak. 

Trippon válaszok helyett inkább menekülőre fogta

Trippon Norbertet korábban a Magyar Nemzet stábjának sikerült megszólaltatnia, ám a politikus válaszok helyett inkább elszaladt, munkatársa pedig a biztonsági őröket riasztotta. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.