Jönnek az okostantermek!

Az Állatorvostudományi Egyetem három helyszínén, több ezer digitális eszközzel összesen 45 okostantermet alakítanak ki, amelyet jövő tavasztól már bizonyosan használhat az állatorvosképzésben nemzetközi szinten is élen járó intézmény csaknem kétezer diákja.

Forrás: VG.HU2024. 07. 10. 22:24
BODÓ Gábor
Bodó Gábor, a Lógyógyászati Tanszék és Klinika tanszékvezetője az Állatorvostudományi Egyetem hetedik országos állategészségügyi versenyének döntőjében az egyetem üllői tanszékén és klinikáján 2024. március 8-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött az Állatorvostudományi Egyetem tantermeinek digitális fejlesztése, amelynek célja egy modern, komplex infrastrukturális rendszer kiépítése, a legújabb audiovizuális technológiák segítségével az egyetem három telephelyén – számolt be Ózsvári László, az intézmény oktatási rektorhelyettese szerdán az okostantermek sajtóbemutatóján, a Pest vármegyei Üllőn, a Lógyógyászati Tanszék és Klinikán.

Egy lovat vizsgálnak az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika új CT-berendezésével az üllői Dóra majorban az átadás napján, 2021. február 22-én. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a tématerületi kiválósági programban 450 millió forintos támogatást nyújtott az egyetemnek. A 280 millió forintos csúcskategóriás, nagy felbontóképességű CT-vel a lovakat álló helyzetben, altatás nélkül is lehet vizsgálni (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Mit jelent és miért fontos az okostanterem? 

Az intézmény István utcai campusán, valamint a Rottenbiller utcai és az üllői telephelyén megvalósuló beruházással a korábbi, a Covid-járvány miatt bevezetett online rendszert cserélik le, az okostanterem-fejlesztést a Delta Systems Kft. végzi. Az eseményen elhangzott, az audiovizuális rendszer megújítására irányuló projekt célja, hogy az új eszközpark segítségével a hallgatók számára megkönnyítse a tananyag elsajátítását, gyorsan hozzáférhetővé tegye a tudásbázist és gördülékeny kapcsolattartást eredményezzen oktatói és hallgatói oldalon is, nem utolsósorban pedig megkönnyítse a tudományos és kutatói tevékenységgel járó feladatokat. 

A kamerák és mikrofonrendszerek az egyetem diákjainak kétharmadát jelentő külföldi hallgatók távoli becsatlakozását még könnyebbé teszik, és lehetővé válik akár külföldi szakértő vendégelőadók valós idejű bevonása az oktatásba kiváló hang- és képminőség mellett. Az új rendszer a legmodernebb audio-, video- és streamingeszközöket tartalmazza, így a hallgatók online oktatás során is olyan élményt kapnak, mintha személyesen az előadáson lennének.

 

Több ezer okoseszközt építenek be az oktatási intézménybe

Az intézmény oktatási rektorhelyettese elmondta, a Gyakorlatorientált felsőfokú képzések fejlesztése az Állatorvostudományi Egyetemen című projekt keretében 

2,34 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatással 15 hónap alatt, 13 gyártótól 1842 okoseszközt építenek be, 45 prezentációs térbe.

Ózsvári László kiemelte, az állatorvosképzés elsősorban gyakorlati képzés, a személyes jelenlétet nem lehet pótolni, de az új, élményközpontú technológiával az előadásokat is „gyakorlatiasabbá” lehet tenni. Példaként a boncolást említette, amelyet nagy képernyőre kivetítve minden hallgató könnyedén követni tudja az eljárást, így a műtéti technikák bemutatásába is interaktívan be tudnak kapcsolódni a diákok. A felvételek pedig a vizsgaidőszak végéig elérhetők, tehát bármennyiszer visszanézhetők lesznek, ami nagyban megkönnyíti a felkészülést – hangsúlyozta.

 

Modern úton a nagy múltú oktatási intézmény

Az elismert diplomát adó intézményt az európai állatorvosképző intézetek közül negyedikként akkreditálták, azonban az egyetem pozíciójának megtartásához az oktatás színvonalának további emelésére van szükség, ezért is volt fontos ez a fejlesztési projekt – mutatott rá Ózsvári László. 

Az Állatorvostudományi Egyetemen, mint ismert, a világ harmadik legrégebben megalapított állatorvosképző intézményében, közel kétszáznegyven éve megszakítás nélkül folyik az oktatás.

Az osztatlan állatorvos, osztatlan angol nyelvű kutató zoológus és biológia mesterképzések mellett számos szakirányú továbbképzés érhető el. Az állatorvosképzés egyedülálló módon a magyar mellett angol és német nyelven is folyik. Hazánk egyetlen állatorvosi egyeteme nemzetközi szinten is jól ismert, amit a világ 69 országából érkezett mintegy 1200 hallgató is igazol. A campus nemzetközi jellegű, köszönhetően annak, hogy a diákok kétharmada külföldi – írja a Világgazdaság.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.