Kik lesznek a jövő nagyhatalmai? – hamarosan választ kaphatunk a kérdésre

Új birodalom emelkedik fel és új selyemút készül. A történelemnek soha nincs vége – ez Peter Frankopan világhírű Selyemutak könyvsorozatának legfontosabb tanulsága. A szerző – akit az angol Prospect Magazine a világ 50 legkiemelkedőbb gondolkodója közé választott – az idei MCC Feszten többek között arra a kérdésre is megpróbál választ találni, hogy kik lesznek a jövő nagyhatalmai.

2024. 07. 19. 5:20
Donald Trump és Hszi Csin-ping az oszakai G20 találkozón 2019. június 29-én
Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Nagyhatalom, MCC Feszt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kik lesznek a jövő nagyhatalmai? – többek között ezt a kérdést próbálják megválaszolni a neves külföldi fellépők a Viharos tengereken: Globális kilátások 2024-re és azon túl című panelbeszélgetésen az idei MCC Feszten.

peter frankopan, MCC Feszt, jövő nagyhatalmai
Peter Frankopan is előad az MCC Feszten: a szerzőt korábban az angol Prospect Magazine a világ ötven legkiemelkedőbb gondolkodója közé választotta. Forrás: YouTube/Képernyőfotó

A beszélgetés előtt előadást tart majd Peter Frankopan, a Selyemutak című világhírű könyvsorozat szerzője, az Oxfordi Egyetem professzora. Az előadást követő beszélgetésen részt vesznek: 

  • Gamal M. Selim egyiptomi külpolitikai szakértő, 
  • C. Raja Mohan író, atomfizikus, India külpolitikájának szakértője, 
  • Rudolf Adam, a német hírszerzés korábbi alelnöke, nukleáris stratégiai szakértő,
  • valamint Jing Long, a Shanghai Institutes for International Studies Európai Tanulmányok Központjának igazgatóhelyettese.

 

A jövő nagyhatalmai és a világ egyik legkiemelkedőbb gondolkodója

A világ egyre inkább a blokkosodás felé halad, és nehezedik a nemzetközi kereskedelem; a korábbi, jól felépült struktúrák, utak és kapcsolatok zavarossá válnak. Izgalmas kérdés, hogy kik lesznek a jövő nagyhatalmai. A többpólusú világrend több nagyhatalmi státusra törekvő szereplőt is elbír. 

Amerika ugyan hanyatló nagyhatalom, de egyelőre még nagyhatalom. Kína és Oroszország egyértelműen kihívók akarnak lenni, de India is csatlakozni kíván a sorhoz. 

Hasonlóan fontos szereplők még a BRICS-országok tagjai, Brazília és Dél-Afrika is, azonban más országok szerepe is meghatározó, például Iráné. Ezek a szereplők bonyolult kapcsolatot ápolnak egymástól, még Amerika kihívóinak kapcsolata sem konfliktusoktól mentes. A jövőnket jelentős részben az fogja meghatározni, hogyan alakulnak ezek a globális és lokális konfliktusok, ki fog végül diadalmaskodni a gazdasági, politikai és néha katonai mérkőzésből. Peter Frankopan, Selyemutak című könyvsorozatát olvasva minden kétséget kizáróan megállapíthatjuk: 

nála kevés jártasabb ember van a fenti témában. 

Nem véletlen, hogy a szerzőt 2019-ben az angol Prospect Magazine a világ ötven legkiemelkedőbb gondolkodója közé választotta. A The New Statesman szerint „ő napjaink történész rocksztárja”. A Selyemutak című könyve eddig több mint harminc nyelven jelent meg.

 

Készülőben az új selyemutak?

Frankopan sokban hasonlít a skót–amerikai Niall Fergusonra, aki szintén fölényes enciklopédikus tudással írja a történeti kutatásokat átformáló könyveit, amelyek aztán rögvest globális visszhangot keltenek. Szerzőjük pedig éppoly szellemesen fogalmaz ezer oldalon írásban, mint tíz percben a televízióban. A félig horvát Peter Frankopan ráadásul jegyzett krikettjátékos, egyházi kórusokban énekel, és feleségével egy butikhotelláncot is igazgat – rejtély, mikor van ideje levéltári és könyvtári kutatásra.

De megoldja, ez világosan kiderül a Selyemutak hatalmas tényanyagából. 

A világtörténelem új szempontok alapján megfogalmazott nagy áttekintése, a Selyemutak szemkápráztató feltérképezése azoknak az erőknek, amelyek birodalmakat virágoztattak fel és taszítottak a mélybe, áruk és eszmék áramlását irányították, napjainkban pedig a nemzetközi viszonyok és folyamatok új fejezetének kezdetét ígérik. A brit történész világról alkotott tudásunk kirakós darabjait a kötetekben jól összekeveri, majd magabiztos kézzel újra kirakja a nagy képet. Furcsa módon a végeredmény nem káosz, hanem új és izgalmas összkép. 

Új birodalom emelkedik fel és új selyemút készül. A történelemnek soha nincs vége

– ez Peter Frankopan nagyszerű könyvsorozatának legfontosabb tanulsága.

További információ és jegyrendelés: mccfeszt.hu

Borítókép: Donald Trump és Hszi Csin-ping az oszakai G20 találkozón 2019. június 29-én (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.