Meglepő helyről kapott támogatást Orbán Viktor

Az LMP egykori társelnöke szerint nem az a kérdés, hogy Orbán Viktor miért kezdett bele a békemisszióba, hanem az, hogy a német kancellár miért nem.

Forrás: Mandiner2024. 07. 19. 6:46
Hungary's Prime Minister Viktor Orban looks on ahead of the UEFA Euro 2024 final football match between Spain and England at the Olympiastadion in Berlin on July 14, 2024. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idő fogja megmérni Orbán Viktor békemissziójának jelentőségét Schiffer András egykori országgyűlési képviselő, az LMP alapítója szerint. 

Egyelőre eldönthetetlen, hogy egy újabb, belföldi felhasználásra készített lufi a magyar külpolitika részéről, vagy pedig Orbán Viktor lesz az, aki érdemben hozzájárul a nukleáris eszkaláció elkerüléséhez vagy legalábbis a fegyvernyugváshoz Ukrajnában. Egy dolog biztos: ma nem az a legfontosabb kérdés, hogy Orbán Viktor miért bocsátkozott ilyen küldetésbe, hanem az, hogy mondjuk Olaf Scholz német kancellár miért nem tett így az utóbbi másfél évben

– emelte ki a politikus, aki a Mandinernek adott interjújában a háború eszkalációjának lehetőségével kapcsolatban elmondta, ha a két nuk­leáris fegyvert birtokló tömb közvetlenül egymásnak feszül, az a hatvanas éveket idézi, ugyanis az orosz nukleáris doktrína szerint bevethető az atomfegyver abban az esetben, ha az orosz államiságot veszély fenyegeti.

A háborúval és annak okával kapcsolatban Schiffer kifejtette, amerikai gazdasági érdekek mozognak a háború hátterében, egyúttal nyilvánvaló, hogy Oroszország is próbálja magát körbebástyázni. Éppen ezért a politikus szerint

hajmeresztők azok a fejtegetések, hogy Oroszországot meg lehet törni, föl lehet darabolni, ugyanis az orosz birodalmi tudat a mai napig erős. Az USA államgépezetét használó magántőkealapoknak van egy stratégiai érdekük is: mint ördög a tömjénfüsttől, úgy félnek attól, hogy az európai gazdaság valamilyen módon mégiscsak szervesen össze tud kapcsolódni Oroszországgal, Kínával, adott esetben Indiával.

A magyar szuverenitás védelmével és a kormány külpolitikai törekvéseivel kapcsolatban Schiffer elmondta, Orbán Viktornak igaza van abban, hogy Európa nyugati felének hosszú távon szüksége van a kontinens keleti felével való összekapcsolódásra. Schiffer ugyanakkor az interjú során arra hívta fel a figyelmet, hogy véleménye szerint nincs igazán hatékony terv arra, Magyarország hogyan kívánja kihasználni egyedülálló geotermikus adottságait, miközben hazánknak a politikus szerint kifejezetten nem hatékony a vezetékrendszere.

 A középületek energiahatékonysága még mindig botrányos. Eleve nem lenne szükség idehaza ekkora energiafelhasználásra. Ezzel kellene végre valamit kezdenünk.

– emelte ki az LMP egykori alapítója, aki a baloldali vezetésű önkormányzatoknak, többek között a fővárossal szemben is komoly kritikát fogalmazott meg, azt állítva, hogy a klímavészhelyzet kihirdetése a településeken önmagában nem kínál megoldást a klímaváltozás kérdésére. 

Ha most csak Budapestről beszélünk, nem klímavészhelyzettel kellene bohóckodni, hanem be lehetne vezetni például a dugódíjat. Vagy ha nem merik, legalábbis nem kellene eltorlaszolni az Üllői utat bicikliutakkal, és nem kellene akadályozni a forgalmat a város ütőerén, a Lánchídon meg a rakparton. A belvárosban élek, a klímavészhelyzet itt abból áll, hogy a főváros nagy eszű vezetése föltorlaszolja a forgalmat a szűk utcákban, illetve a Kiskörúton. Ezek pótcselekvések, és ugyanabba a jóemberkedő projektbe simulnak bele, mint az identitáspolitikai őrület

– tette hozzá Schiffer András, aki az interjú során szót ejtett a Tisza Párt és Magyar Péter választáson elért eredményeiről is. A politikus elmondta, véleménye szerint a Tisza Párt és a Momentum közötti mérkőzés megmutatta, hogy lehet akárhogyan gyűlölni a kormányt meg a miniszterelnököt, és alapvető vitában lenni a kabinet uniós politikájával, a magyar választók több mint 95 százaléka nem különösebben szimpatizál azzal a magatartással, hogy valaki büszkén járul hozzá az ország meg­rövidítéséhez.

Hol szenvedte el a legnagyobb vereséget a Momentum a Tiszával szemben? Azokat a modernista, pragmatista, apolitikus választókat vitte el a Tisza, akik a Fideszben pont az Európai Unióval való hideg­háborús viszonyt nem szívelik. Ez a választóréteg nem különösebben politika­fogyasztó, alapvetően csak elmegy szavazni négyévente, leginkább a felső középosztályhoz tartozik vagy oda törekszik. Kormánykritikus tagjai jellemzően vagy multi­nacionális cégeknél, vagy azok beszállítóinál dolgoznak, ellenérdekeltek abban, hogy Magyarország ne jusson uniós forráshoz

– mondta el az LMP alapítója, aki szerint a választásokat követően Gyurcsány Ferencnek egy dologgal kellene szembenéznie: a centrális erőtér nem pusztán ideológiai tervezőasztalon jött létre, hanem Orbán Viktor felmérte, hogy akik szemben állnak a Fidesz–KDNP-vel, azoknak az érdekei gyakran egymást kioltó okokból állnak szemben a kormányéval.

Ez nem azt jelenti, hogy Orbán ne tudna megbukni, de ha megbukik, könnyen lehet, hogy kaotikus néhány év következik

– jelentette ki Schiffer András. 

 

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: AFP/Tobias Schwarz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.