Negyedmillió házaspár vette már fel a babaváró kölcsönt

A támogatás az egész országban népszerű.

2024. 07. 22. 10:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem félmillió leendő szülő vette igénybe a Babaváró támogatást országszerte – adta hírül lapunknak eljuttatott közleményében a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS). Kifejtették: a program indulása óta 246 ezer család igényelte a támogatást, akiknek eddig összesen 211 ezer gyermeke született. 

A babaváró kölcsönnel 2400 milliárd forint kormányzati támogatást kaptak eddig a családok

 – hangsúlyozták.

A közlemény szerint a babaváró kölcsön az egész országban népszerű, a települések méretétől, elhelyezkedésétől és az ott élők jövedelmi helyzetétől függetlenül mindenhol nagy iránta az érdeklődés. 

További segítséget jelent, hogy a kormány 2026. július 1-jéig haladékot adott azoknak a házaspároknak, akik a támogatást a bevezetését követő két évben vették fel, de még nem érkezett meg a várva várt gyermek

 – emlékeztettek.

A Magyar Államkincstár összesítése alapján a babaváró támogatást legnagyobb arányban a vidéki kisvárosokban (33 százalék) és a falvakban (31 százalék) élő családok kapták meg, a szerződések ötödét a megyei jogú városokban, hatodát pedig a fővárosban kötötték. Mint írták, a babavárót legtöbben a közép-magyarországi településeken kívül három észak-keleti vármegyében igényelték (Hajdú-Bihar, Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg). 

A babaváró támogatás igénybevételi arányai mind a települések típusa, mind a települések mérete és a vármegyei eloszlás alapján is pontosan megfelelnek a lakosságszám szerinti arányoknak, azaz a babaváró igénybevétele arányosan lefedi Magyarország egész területét

– hangsúlyozták.

Hozzátették, ugyanez vonatkozik a településeken élők adózási képessége alapján történő vizsgálatra is. Az összes babavárót igénylő család harmada (34,7 százalék) az alsó két jövedelmi ötödhöz tartozó településen vette fel a támogatást, a legtöbb család (36,5 százalék) a középső ötödhöz tartozó településeken, míg valamivel kevesebben (28,8 százalék) a felső két ötödhöz tartozók voltak – részletezték. 

Közlésük szerint a babaváró igénybevételének megoszlása megegyezik a településeken élők jövedelmi helyzete szerinti megoszlással, azaz a legszegényebb és a leggazdagabb településeken is ugyanolyan nagy népszerűségnek örvend a támogatás, ráadásul éppen a középosztály körében, azaz a középső ötödben a leggyakoribb.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.