Orbán Balázs: Bosszúhadjáratot indítottak ellenünk!

– Ez azért van, mert akik veszélyesnek érzik ezt, azok megpróbálják ellehetetleníteni a békepárti kezdeményezést – mondta csütörtökön Orbán Balázs a Két választás között – Pártpolitikai kerekasztal című eseményen, Tusványoson azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna felfüggesztette a Lukoil orosz kőolaj szállítását a Barátság kőolajvezetéken, s a döntéstől az Európai Bizottság nem határolódott el. Molnár Zsolt, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője elmondta: az MSZP azért nem szólítja fel a bizottságot, mert az olyan lenne, mint amikor Bárdossy László miniszterelnök 1941-ben hadat üzent az Egyesült Államoknak.

2024. 07. 25. 16:26
Orbán Balázs, Tusványos
Fotó: Kocsis János
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–Két hét alatt olyan hullámot sikerült kavarni, amely az egész európai háborúpárti nagy erőközpontnak komoly problémákat okoz. Megjelent a színtéren egy alternatív stratégia, amit Magyarország képvisel a nyugati világon belül – mondta csütörtökön Orbán Balázs a Két választás között – Pártpolitikai kerekasztal című eseményen, Tusványoson azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna felfüggesztette a Lukoil orosz kőolaj szállítását a Barátság kőolajvezetéken.

Orbán Balázs, Tusványos
 Orbán Balázs szerint a nyugati világban hamarosan többségbe kerülnek a békepárti erők Fotó: Kocsis János

Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője ez ügyben azt mondta: nem áll fen probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolaj-szállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint a mostani helyzet nyilvánvalóan a békemisszióval, és a háborúval kapcsolatos magyar állásponttal van összefüggésben. Hozzátette: akik a háború mellett kardoskodtak, most bosszúhadjáratot indítottak. „Ez azért van, mert akik veszélyesnek érzik ezt, azok megpróbálják ellehetetleníteni a békepárti kezdeményezést – tette hozzá. 

 

Bosszúhadjárat Magyarország ellen

Orbán Balázs azt mondta: a béke előfeltétele a kommunikáció helyreállítása a háborúban álló felek között.

Hogy akarunk békét úgy, hogy az egyik háborúban álló féllel nem kommunikálunk?

– tette fel a kérdést. Mint mondta, a magyar kormány ezt a helyzetet akarta megtörni. Elmondta: az európai polgárok többsége a nyugati háborús propaganda ellenére békét akar. Tájékoztatott: a magyar kormány ezt az álláspontot vitára bocsájtja majd az európai állam- és kormányfők ülésén. 

A politikai igazgató szerint a nyugati világban hamarosan többségbe kerülnek a békepárti erők. 

Kifejtette, megnyitották az Ukrajna európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalásokat, de belekerült, hogy a kisebbségi jogokat érvényesíteni kell. Ez most már 27 európai ország álláspontja. Úgy fogalmazott, érzése szerint Magyarország a vezetékes kőolajszállítás ügyében is érvényesíteni fogja akaratát. Orbán Balázs elmondta: a magyar stratégia az, hogy ne alakítsunk ki energetikai ügyekben egyoldalú függést, ezért sem mondunk le az orosz nyersanyagokról. 

A nyugati és a keleti olaj- és földgázhozzáférést versenyeztetjük egymással. Nem azért választjuk az orosz gázt, mert nem lehetne máshogy megoldani, hanem most ők tudnak a legkedvezőbb feltételek mellett szállítani ilyen mennyiségben

– fogalmazott. Orbán Balázs szerint ma, ha valaki a békéről beszél, azt egyből megbélyegzik és Putyin ügynökévé válik.

 

USA elleni hadüzenettel érne fel az MSZP fellépése?

Molnár Zsolt, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője azt javasolta Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának, hogy erős szövetségeseket keressenek az országnak, mert akkor könnyebb elkerülni azokat a helyzeteket, amelyeket a mögöttünk hagyott évszázadban elszenvedtünk. 

Molnár Zsolt, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője elmondta: az MSZP azért nem szólítja fel a bizottságot, mert az olyan lenne, mint amikor Bárdossy László miniszterelnök 1941-ben hadat üzent az Egyesült Államoknak. Fotó: Kocsis János

Úgy véli, hogy így az Európai Bizottság is elnézőbb lenne hazánkkal szemben, talán fellépne Ukrajna ellen is a vezeték ügyében. Arra a kérdésre, hogy az MSZP felszólítja-e az Európai Bizottságot arra, hogy tegye meg a kötelességét és szólítsa fel Ukrajnát az olajvezeték megnyitására, azt válaszolta: 

az olyan lenne, mint amikor Bárdossy László miniszterelnök 1941-ben hadat üzent az Egyesült Államoknak.

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője elmondta, pártja is hasonló álláspontot képvisel, mint az MSZP. Szerinte nem nekik kell üzenni, hanem normális keretek között el kell érni, hogy ez változzon. Úgy véli, ebben a kormánynak van teendője, nem a Jobbiknak. A képviselő azt mondta, amennyiben Orbán Viktor igazságos békét akar, akkor a Jobbik ebben támogatni tudja. 

Úgy vélekedett: Magyarországon ma nincs háborúpárti politikus.

Kanász-Nagy Máté, a Lehet Más a Politika frakcióvezető-helyettese szerint Magyarország energiabiztonságát garantálni kell, és akinek ebben kompetenciája van, annak fel kell lépnie, hogy szavatolni tudjuk. Úgy gondolja: a bizottsággal való konfliktus helyett az energiabiztonságról kéne beszélni. A politikus elhiszi, hogy Orbán Viktor békét akar, de szerinte „ez a diplomácia körút pusztán politikai manőver volt”. 

 

Mit várnak el az Európai Bizottságtól?

Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese emlékeztette a baloldali politikusokat: Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy háborúban állunk Oroszországgal. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy „háborúban fegyver kell a kézbe.” Márki-Zay Péter katonákat és fegyvereket küldött volna Ukrajnába. Hozzátette: 

a jelen lévő ellenzéki képviselők mind Márki-Zay Péter által vezetett listáról jutottak be a parlamentbe.

Az energiafüggőséggel kapcsolatban azt mondta: a szocialista örökség miatt 2010-ben egy országhatáron volt interkonnektorunk, ez az ukrán határon volt. Most az összes szomszédunkkal van. 

A nyersanyagokat el tudjuk adni. Összekötöttük az elektromos hálózatunkat Romániától Németországig mindenkivel. Ukrajna rajtunk keresztül kapja a villamos energiája negyven százalékát. Európa élére ugrottunk a napelemfelhasználás szempontjából

– részletezte. A képviselő szerint az ellenzéki képviselők megszokták ezt a mantrát, amit hangoztatnak, a tények ismerete nélkül próbálnak vitatkozni. Elmondta: azt várják el az Európai Bizottságtól, hogy betartsák a szerződéseket. 

Nacsa Lőrinc szerint az ellenzéki képviselők megszokták ezt a mantrát, amit hangoztatnak, a tények ismerete nélkül próbálnak vitatkozni. Fotó: Kocsis János

Szerinte ez felborult, amikor az Európai Bizottság kimondta, hogy neki saját politikai agendája van. „Az Európai Bizottság nem politikai testület, nem lehetne politikai agendája. A szerződések őre, és az állam- és kormányfők tanácsát kellene hogy végrehajtsa” – jelentette ki. 

Az elmúlt évben azt láttuk, hogy politikai bunkósbotként használnak különböző joginak mondott eszközöket. Kettős mércét alkalmaznak egyes tagállamokkal szemben, köztük Magyarországgal is rendszeresen

– részletezte. Emlékeztetett: a bizottság elnöke kijelentette, hogy azért tartja vissza a Magyarországnak járó forrásokat, mert nem értünk egyet a háború, a migráció, és a gender kérdésében. Hozzátette: az Európai Bizottságnak vissza kell találnia az eredeti szerepköréhez. Nacsa Lőrinc nem tudja, hol voltak az ellenzéki képviselők az elmúlt 14 évben.

Borítókép: Orbán Balázs Tusványoson (Fotó: Kocsis János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.