Rétvári Bence elárulta, hogy hány rab dolgozik

Cél a fogvatartottak hozzájárulása a tartásuk költségeihez, valamint visszailleszkedésük a társadalomba.

Forrás: MTI2024. 07. 12. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már elmondható, hogy százszázalékos a foglalkoztatottság a börtönökben, hiszen minden fogvatartott tanul vagy dolgozik, és senki sem ül tétlenül – fogalmazott Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Pálhalmán, a büntetés-végrehajtás helyi vetőmagüzemének átadóján. A belügyminiszter-helyettes emlékeztetett: a kormány 2010-ben azt a cél tűzte ki, hogy dolgozzon mindenki, aki börtönben van és munkaképes. Ennek két fontos célja van: 

egyrészt a rabok hozzájárulnak a saját fogvatartásuk költségeihez, másrészt segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben különféle szakmák elsajátításával és a munka világának megismertetésével.

Az államtitkár elmondta, hogy a pálhalmai börtön mellett működő mezőgazdasági üzem, amely több mint négyezer hektáron gazdálkodik, és rabok munkájára épít, a fejlesztés révén a jövőben még precízebben, még hatékonyabban tud működni. Nem csupán az a fontos, hogy a rabok dolgozzanak, hanem az is, hogy ennek a munkának minél kézzelfoghatóbb eredménye legyen – vélekedett.
Rétvári Bence közölte, hogy Pálhalmán a mezőgazdasági üzem fejlesztésére, gép- és eszközbeszerzésre, valamint épületfelújításokra körülbelül egymilliárd forintot fordítottak. Az új vetőmagüzem révén megduplázódik az eddigi vetőmag-előállítás, amely így elérheti a 2400 tonnát. Ennek nagy részét országosan a büntetés-végrehajtás a saját földjein használja fel, de piaci forgalomba is kerülhetnek pálhalmai vetőmagok – ismertette.

 

Irány a munka világa!

Dickmann Irén ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága országos parancsnoka gazdasági és informatikai helyettese hangsúlyozta, hogy a börtönökben zajló foglalkoztatás fő célja, hogy szabadulása után minél több fogvatartott vissza tudjon integrálódni a munka világába. Ehhez minden segítséget megadnak, szakmai képzéseket szerveznek, illetve munkát is biztosítanak. Országosan tíz gazdasági társaságuk van, ebből négy mezőgazdasági profilú, és több mint 11 ezer hektáron gazdálkodnak – számolt be.
A kiosztott sajtóanyag szerint 

Európa legmodernebb mezőgazdasági technológiáját vezeti be a büntetés-végrehajtás a több száz fogvatartottat munkáltató Pálhalmai Agrospeciál Kft.-nél,

amely eddig 1000-1300 tonna őszibúza- és ősziárpa-vetőmagot állított elő évente. A most átadott vetőmagüzem elindításával megduplázzák a termelést, valamint ez ökovetőmag és más termények vetőmagjainak előállítását is lehetővé teszi. A mintegy 226 millió forint költséggel megvalósuló vetőmagüzemi beruházás és a közel nyolcszázmilliós eszköz- és gépbeszerzés eredményeként a társaság árbevétele már az idei évtől 115 millió forinttal nő. Jellemzően olyan gabonaféléket, olajos ipari, valamint takarmánynövényeket termesztenek, mint az őszi búza, az őszi árpa, a kukorica, a napraforgó, az őszi káposztarepce és a silókukorica.

 

Borítókép: Okosbörtön épül Magyarországon (Forrás: BvOP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.