Több mint egymilliárd forinttal támogatja a kormány a szegedi gyermeksebészet modernizálását

A korábban elnyert pályázati forrást kiegészítve 1,3 milliárd forinttal támogatja a kormány a szegedi gyermeksebészet felújítását, így összesen 3,2 milliárd forintból egyebek mellett két panelműtőt és egy hatágyas őrzőt hoznak létre – tájékoztatott Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága.

Forrás: MTI2024. 07. 10. 22:54
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ egyik kórterme az épület ünnepélyes átadásának napján, 2023. február 16-án. A beruházás mintegy négymilliárd forintos kormányzati támogatásból és az SZTE 340 millió forintos saját forrásából valósult meg (Fotó: MTI/Rosta Tibor)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint 1,3 milliárd forint összegű támogatást biztosít a kormány az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ gyermeksebészeti blokkjának felújítására. Ezzel – a 2016-ben elnyert 1,9 milliárd forintos pályázati támogatást kiegészítve – 3,2 milliárd forintra nőtt a 21. századi gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai centrum kialakítására fordítható összeg.

A megítélt állami forrás lehetővé teszi, hogy az SZTE klinikai központjának gyermeksebészeti műtői és a hozzájuk tartozó ellátóhely megfeleljenek az időközben szigorodó, a kor technológiai lehetőségeinek beépítését elváró feltételeknek – írták.

A várhatóan 2025 közepére elkészülő beruházással megszűnik az a helyzet, amely miatt a gyermeksebészeti betegeket a központi sebészeti műtőkben látják el. Az átmeneti időszakban az Újklinikán jelöltek ki egy műtőt és egy önálló gyermekébredőt a megoperált gyermekeknek, akiket az épületek között az egyetem belső betegszállító mentőjárművei visznek.

Idézik a közleményben Rovó László rektort, aki hangsúlyozta, az SZTE gyermekklinikája alkotja a dél-alföldi gyermekellátás gerincét. Az intézményben többi között minimális invazív sebészeti eljárásokat és modern gyermektraumatológiai ellátást tudnak biztosítani.

Fendler Judit, az SZTE kancellárja úgy fogalmazott, a megítélt összeg lehetővé teszi, hogy a dél-alföldi régió gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ellátása továbbra is a Klebelsberg Kuno által száz éve felépíttetett klinikaépületben, de 21. századi körülmények között történjen. A régió csaknem negyedmillió gyermeke baleset vagy műtéti beavatkozás esetén biztonságos és a szakszerű ellátást kap.

A beruházásra adott 1,3 milliárd forint összeg biztosítja, hogy a gyermekklinikán olyan műtőblokkot alakítsanak ki, amely megfelel az élenjáró szakmai, technológiai és kórházhigiéniai elvárásoknak. A felújítás két új műtőt, a hozzájuk tartozó őrző-intenzív részleget és a gyermeksebészeti osztályt foglalja magában.

Az új műtőblokkal és a korábban beszerzett eszközökkel a Dél-Alföldön csaknem negyedmillió, 0-18 év közötti gyermek progresszív III-as szintű  gyermeksebészeti, gyermek traumatológiai, gyermekonkológiai, neonatológiai sebészeti és gyermeksürgősségi ellátása oldódik meg. A modernizált gyermeksebészet megfelelő hátteret jelent majd az országban másodikként létrehozandó országos politraumacentrum feladatainak ellátásához is – olvasható a közleményben.

Borítókép: A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ egyik kórterme az épület ünnepélyes átadásának napján, 2023. február 16-án. A beruházás mintegy négymilliárd forintos kormányzati támogatásból és az SZTE 340 millió forintos saját forrásából valósult meg (Fotó: MTI/ Rosta Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.