Visszatér a hatnapos munkahét?

Ezrek tüntettek ellene, a görög kormány most mégis visszahozta.

2024. 07. 13. 18:27
irodai munka
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatnapos munkahetet vezettek be bizonyos vállalatok számára júliustól Görögországban, főként olyan munkahelyeken, ahol a hét minden napján, a nap 24 órájában folyik munkavégzés. Pavlosz Marinakisz kormányszóvivő szerint az intézkedés csak nagyon kevés vállalatot érint, alapvetően ötnapos munkahétben dolgoznak a görögök, a hatodik munkanap csak különleges körülmények között alkalmazható.

Az új szabályozás nem érinti a görög törvények által előírt általános ötnapos és negyvenórás munkahetet, a törvénymódosítástól a feketefoglalkoztatás csökkenését várják – foglalta össze a görög munkaügyi és szociális biztonsági miniszter nyilatkozatát a Világgazdaságnak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa.

A döntés hátterében az áll, hogy Görögországban a második legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta az Európai Unióban, és alacsony a részmunkaidősök aránya is, miközben itt a legmagasabb a ténylegesen ledolgozott munkaórák heti átlagos száma, valamint a legmagasabb a hosszú munkaidőben dolgozók aránya is.

 

Hosszabb vagy rövidebb munkahét?

A görög kormány azt reméli, hogy az új modellel pótolni tudja a hiányzó munkavállalókat és felveszi a harcot a feketepiaci foglalkoztatással.

Több más ország ugyanakkor rövidebb munkaidővel kísérletezik, és inkább a négynapos munkahetet tartják jó megoldásnak.

Szalai Piroska szerint ha kellőképpen rugalmas a munka törvénykönyve, nem kell új szabályokat alkotni, bármikor lehet élni a négynapos munkarenddel, ami ma nálunk részmunkaidőnek számít. Magyarországon a részmunkaidő azonban nem népszerű, nagyon kevesen dolgoznak így. Ausztriában viszont kifejezetten elterjedt, a még nem iskoláskorú gyermeket nevelő anyák közül sokan élnek ezzel a lehetőséggel.

A heti negyven óránál hosszabb munkarendet a magyar szabályok csak átmenetileg engedik meg. A ledolgozott pluszórákat vagy egy adott időkereten belül jóvá kell írni, vagy túlóraként el kell számolni, de a túlórák számát a törvény éves szinten maximálta.

Forrás: Eurostat, készítette: Szalai Piroska

 

Nem egyértelmű a ledolgozott órák száma

Sok olyan nyugat-európai ország van, ahol a nők kevesebb óraszámban dolgoznak, mint nálunk vagy a keleti blokk országaiban. Ez azért lehet, mert itt tipikusan sokkal később, csak a hetvenes-nyolcvanas években álltak be a munkaerőpiacra, és ma is nagy az atipikus munkavállalás aránya – mutatott rá a munkaerőpiaci szakértő. Szalai Piroska szerint csak az átlagos munkában töltött időt vizsgálni csalóka, csak akkor látszanak az objektívebb számok, ha a részmunkaidősöket külön vizsgáljuk.

Hazánkban a 2006–2010 közötti időszakban számos munkáltató váltott négynapos munkahétre átmenetileg azért, hogy kevesebb munkavállalótól kelljen megválni, azaz minél többet meg tudjanak tartani a válság alatt. Ez arányosan csökkentette a kereseteket is.

 

Vissza a múltba?

Görögországban most visszatértek a nálunk sem ismeretlen rendszerhez, ami a hetvenes-nyolcvanas évekig általános volt Magyarországon is. A hatnapos munkahétről fokozatosan tértünk át, először lett minden második szombat szabad, végül kivezették a szombati munkanapot.

Több generáció óta ötnapos munkarendben élünk, olyannyira hozzászoktunk ehhez, hogy nehezen elképzelhető, hogy újra sztenderddé tegyék a hatnapost – vélekedett a szakértő.

Szalai Piroska szerint kettős hatás látszik, mert

  • a feszített munkaerőpiac,
  • a munkaerőhiányos társadalom,
  • a digitalizácó és
  • a mesterséges intelligencia miatt

egyes ágazatokban csökken a munkaerő iránti kereslet, miközben szakmák szűnnek meg, mások pedig új korszakot írnak majd ugyan, de attól nem kell tartani, hogy ne legyen majd munkánk.

Forrás: Eurostat, készítette: Szalai Piroska

A képet árnyalja a pandémia alatt elterjed home office, azóta ugyanis sokkal inkább elképzelhető és megengedett az otthoni munkavégzés, mint előtte.

Magyarországon azonban a home office aránya még most is az egyik legalacsonyabb az uniós országokban.

A munkaerőpiaci átalakulás legutóbb is gyorsan lezajlott a számítógépek és online rendszerek elterjedésének idején a kilencvenes években, illetve az internetforradalom során az elmúlt 10-15 évben.

Forrás: Eurostat, készítette: Szalai Piroska

 

A béren felüli juttatások

Hazánkban az éves átlagos bruttó kereset 84 százalékát teszi ki az átlagos alapbér, a többi a béren felüli kereset elemeiből áll. Ebbe a rendszeres, tehát minden hónapban megkapott pótlékok és a nem rendszeres jutalmak, prémiumok, karácsonyi, illetve húsvéti egyszeri kifizetések is beletartoznak. A béren felüli juttatások közül közel egyforma, 8-8 százalék a rendszeres és a nem rendszeres kereseti rész átlagosan – mondta Szalai Piroska.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.