Brüsszel fokozza a nyomást, hogy a háborúpárti álláspontot Magyarországra kényszerítse

A kormány a magyar választópolgárokért felel – hangsúlyozta Illés Boglárka államtitkár.

Forrás: MTI2024. 08. 30. 11:00
Strasbourg, 2024. július 18.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottságnak az Európai Néppárt (EPP) által újraválasztásra jelölt eddigi elnöke beszél a választás elõtt az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. július 18-án.
MTI/Purger Tamás
Fotó: MTI/Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel már évek óta próbálja belepréselni a háborúpárti álláspontba Magyarországot, és úgy tűnik, hogy már a békéről beszélni is mintha szitokszót jelentene a Brüsszeli „újnyelv” szerint – mondta Illés Boglárka a közszolgálati televízióban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára jelezte: Budapesten szívesen vendégül látták volna az EU informális külügyi tanácsülését, de a következő hetekben lesz még lehetőség rá.

Az is látható, hogy az eszközöket érintően nem válogatnak, ők úgy gondolták, hogy ez egy olyan eszköz lehet, amivel Magyarország az álláspontját meg fogja változtatni vagy legalábbis megpróbálnak rá nyomást gyakorolni

– fejtette ki az államtitkár. Szerinte amikor arról van szó, hogy Brüsszel további milliárdokat szabadítana fel az európai békekeretből, amit fegyverek vásárlására fordítana, akkor Magyarország kitart az álláspontja mellett. Így amíg Ukrajnában a magyar vállalatokat negatívan diszkriminálják, a magyar energiabiztonságot veszélyeztetik, addig ezt nem támogatják.

A kormány a magyar választópolgárokért felel, az ő biztonságukért, ezért számára elsődleges, hogy a békét jelentő álláspontja mellett kiálljon

– mutatott rá az államtitkár, aki azt is kifejtette, hogy Magyarország álláspontja szerint a Hamász terrorszervezet támadta meg Izraelt, ezért Izraelnek joga van az önvédelemre, illetve területi szuverenitásának a megvédésére. A terrorszervezet helyett az állam mellett kell kiállni, és ezért a kormány nem támogatja, hogy megválasztott tisztviselőket vagy a kormány demokratikus úton megválasztott tagjait szankciós listára tegyék – közölte. 

Illés Boglárka a Kossuth rádió reggeli műsorában arról beszélt, hogy Brüsszel döntései arra irányulnak, hogy Ukrajnába nyugati országokból, akár uniós tagállamokból vezényeljenek katonákat jóváhagyott módon.

Mi úgy gondoljuk, hogy ha Ukrajna területén megjelennek a NATO-tagállamok katonái, ráadásul erről hivatalosan külügyminiszteri tanácsülésen döntés születik (…), akkor az egyértelmű lépés az eszkalációhoz és a háború elhúzódásához

– fogalmazott Illés Boglárka.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.