Csernus Imre: Mi a különbség aközött, hogy valaki magyar, vagy csak magyarnak látszik? + videó

„Én hiszem és vallom, hogy magyar vagyok.”

Forrás: Mandiner2024. 08. 02. 8:26
DSC_8092

20230605 Győr

Az utolsó tengeri csillag keresztszülőjét, dr. Csernus Imrét köszöntötte Kovacsics Imre a SPA Hungary Holding Zrt. vezérigazgatója a Rába Quelle Gyógy-, Termál-, és Élményfürdőben.
Győri Vízi Élményparkban 7. csillag átadása 

Fotó: Rákóczy Ádám RÁ 
Kisalföld

Képen: dr. Csernus Imre pszichiáter
Fotó: Kisalföld/Rákóczy Ádám
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csernus Imre a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét vendégeként érkezett Kolozsvárra és beszélt a magyarság mibenlétének kérdéseiről, a népességfogyásból adódó kihívásokról, valamint megjelenő új könyvéről, A magyarról. A népszerű pszichiáter az új könyvében többek között arra keresi választ, hogy mi a különbség aközött, hogy valaki magyar, vagy csak magyarnak látszik – írja a Mandiner.

„A gyávaságot eltanultuk, bennünk van, és rájöttem arra, hogy ha nem vagyok tudatos, bármikor felütheti a fejét. Ezért az én életem mindig csak itt és most zajlik. És most, ebben a pillanatban én hiszem és vallom, hogy magyar vagyok” – mondta Csernus Imre a Maszolnak adott interjúban.

„Annak idején a nagyapámnak nagyon fontos volt magyarnak lenni. Szerbiában éltünk. Tízéves koromban meghalt. Amikor befejeztem ezt a könyvet, újra eszembe jutott, hogy milyen jó lenne vele beszélgetni erről. Már régóta tudom, hogy ez lehetetlen. Akkor tettem be az utolsó oldalt: milyen gondolatokat hagynak az utódaikra azok, akik ezt a könyvet olvassák – mondta. Majd kiemelte: 

Mert amíg a könyvek léteznek, amíg a magyar nyelv létezik, lehetséges, hogy önnek egyszer az unokája felüti ezt a könyvet, és találkozik a nagymamája gondolataival. Síron túli üzenet időkapszulaként.

A népességfogyás okozta kihívások kapcsán a pszichiáter elmondta, hogy fontos a virtus, amelynek elvesztése kulcsfontosságú lehet a jelenség megértésében. „Egykor a magyarok nyilaitól féltek Európában. Majd ez megszűnt ilyen-olyan okok miatt. Itt jutott eszembe a virtus. Rájöttem, hogy bizonyos területen már régen nincs, ami kihatással van a magyarságunk érzetére” – mondta, majd hozzátette, hogy

a tudatos embernek az élete mindig itt és most történik. Hogy ha hiszek magamban, akkor az most van. Ha magyarnak vallom magam, az most van.

Borítókép: Csernus Imre (Fotó: Kisalföld/Rákóczy Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.