Képtelen ötlettel állt elő Magyar Péter

A jelenlegi magyar vagyonnyilatkozati rendszer jól követhetővé és ellenőrizhetővé teszi a vagyonosodást – mondta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán, miután Magyar Péter a hazai szabályozást támadta. A szakértő szerint a Tisza Párt elnökének a javaslata számtalan jogszabályt sérthet, a vagyoni transzparencia iránti követelést pedig az Euró­pai Parlamentnek kellene címezni.

2024. 08. 01. 5:25
Magyar Péter Tatabányán (2)
20240524 Tatabánya Magyar Péter a Tisza párt alelnöke a beszéde végén az emberekkel meglátogatta a Turul éttermet, mivel elvileg nem engedték be az embereit enni, inni. Fotó: Flajsz Péter Gergő FP 24 Óra Fotó: Flajsz Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hazai alkotmányos gyakorlat fényé­ben a felvetés nem csupán az alkotmányos kereteket feszíti szét, de teljes mértékben komolytalan is – fogalmazott lapunknak ifj. Lomnici Zoltán azzal kapcsolatban, hogy Magyar Péter új vagyonnyilatkozati rendszert és vagyonosodási vizsgálatot vezetne be a politikusok és hozzátartozóik esetében. A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tudományos igazgatója jelezte, hogy az Alkotmánybíróság egy korábbi határozata kimondja, hogy a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog ugyan nem abszolút, de annak kiszolgáltatását csak törvény és csak kivételes esetekben írhatja elő. 

Ismertette, hogy az ilyen adatok védelméről rendelkezik az Országgyűlésről szóló törvény, amely kimondja, hogy a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás során a mentelmi bizottság felhívására a képviselő köteles a saját, illetve családtagja vagyon­nyilatkozatában feltüntetett vagyoni, jövedelmi és gazdasági érdekeltségi viszonyokat igazoló adatokat haladéktalanul, írásban bejelenteni, és ezekbe az adatokba csak a mentelmi bizottság tagjai tekinthetnek be.

– A Tisza Párt elnökének felvetése szerint ha a politikusok nem tudnak elszámolni a tényleges gazdagodásuk forrásával, akkor a különbözetet adóhiányként be fogják fizetni az államkasszába. Ha nem fizetik be, akkor a végrehajtók behajtják rajtuk. Az adóhiány megállapítása és behajtása külön eljárásokat igényel az adóhatóság részéről, amelyek szigorú eljárásjogi szabályokhoz kötöttek, és amely szabályokat az adózás rendjéről szóló törvény állapítja meg. Az „elszámolatlan vagyon” meghatározása és az ehhez kapcsolódó kötelezettségek önkényes megállapítása önmagában számtalan jogszabályt sérthet, és még a normavilágosság kérdéskörét vagy a visszaható hatályt nem érintettük – jegyezte meg a szakértő. 

Szerinte Magyar Péter javaslata önmagában megkérdőjelezhető, ugyanis a jelenlegi hazai vagyonnyilatkozati rendszer jól követhetővé és ellenőrizhetővé teszi a vagyonosodást, mivel kellően szigorú elvárásokra épül az adatszolgáltatásnál, a vagyonelemek összetett rendszerezése alapján reális és pontos képet ad a képviselők és egyéb döntéshozók vagyonáról.

A vagyoni transzparencia iránti követelést inkább az Európai Parlament (EP) irányában kellene megfogalmazniuk, hiszen a brüsszeli vagyonnyilatkozati rendszerben csak jövedelmi sávok szerepelnek, így például a magyarországi baloldali (Demokratikus Koalíció, Tisza Párt) EP-képviselőknek sem szükséges konkrét összegeket feltüntetniük a vagyonnyilatkozataikban

– tette hozzá.

Mint ismert, 2022 nyarán a magyar Országgyűlés elfogadta, hogy átveszik az Európai Parlamentben használt vagyonnyilatkozati rendszert. A döntést nemzetközi intézményekkel folytatott egyeztetések előzték meg, a kormány pedig eleget kívánt tenni az így létrejött, nemzeti szempontok szerint is elfogadható ajánlásoknak. Az Euró­pa-szerte elismert és minden tagállam európai parlamenti képviselője által évek óta alkalmazott vagyonnyilatkozati rendszer átemelése mögött elsősorban az európai uniós integráció erősítése húzódott meg. Aztán később ugyanezzel az indokkal – némi módosításokkal – visszavezették a régi szabályokat. Így az Európai Parlamentben alkalmazott vagyon­nyilatkozati rendszerről a korábbi magyarra, Európa legszigorúbb szabályozására álltak vissza.

Borítókép: Magyar Péter, a Tisza párt elnöke (Fotó: 24 Óra/Flajsz Péter Gergő)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.