Maróth Miklós: A muszlimok nem akarnak betagozódni Európába

A klasszika-filológus professzor a Tranziton elmondta, hogy a muszlimok Európában olyan cselekedeteket engednek meg maguknak, amit a hazájukban nem tehetnének meg.

2024. 08. 24. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az iszlám egy olyan vallás, aminek nem a teológia áll a központjában, hanem a törvény. Ez azt jelenti, hogy az állammal nem foglalkozik, az állam vezetőjétől csak azt várják el, hogy az isteni törvény szerinti életet biztosítsa a mindennapokban – fogalmazott Maróth Miklós klasszika-filológus professzor a Tranziton az iszlám európai jelenlétéről szóló beszélgetésen. Mint mondta, azért tömörülnek össze a muszlimok Európában, mert csak így tudják a muzulmán élet alapjait megteremteni. Ismertette, hogy négy jogi iskola határozza meg az iszlám törvényeit, Európában pedig most kezd létrejönni az egységes jogi rendszer.

Amikor az európai országok integrációról beszélnek, az egyet jelenthet, hogy azok integrálódnak az iszlám világba. Kulturálisan annyira mások vagyunk, hogy rosszat sejtünk ott, ahol nincs rossz és közben nem vesszük észre azt, ami valóban rossz

– tette hozzá.

A professzor elmondta, hogy a muszlimok Európában olyan cselekedeteket engednek meg maguknak, amit otthon nem tehetnének meg. Szerinte Európát ott csapják be a muszlimok, ahol akarják és a kiskapukat megtalálva kibújnak a törvények alól. Szót ejtett arról is, hogy a keleti keresztények szokásai hasonlatosak az iszlám világához, ugyanakkor egy olyan erős keresztény hitük van, amit Európában nem lehet tapasztalni.

Maróth Miklós kitért rá, hogy az Európában letelepedett muszlimokra jellemző, hogy a férfiak a társadalom peremére sodródnak, ám a nők a szorgalmuk miatt jól boldogulnak. Elmondta, hogy a muszlimok nem akarnak betagozódni Európába, de akiknek sikerül, azok is némileg kilógnak a közegből és két tábor között találják magukat.

Történelmi példa van rá, hogy az iszlám nézetek földrajzilag elterjednek

– válaszolta az egyik közönségkérdésre a professzor.

Mint mondta, az Egyesült Államokban húsz éve elképzelhetetlen volt, hogy a iszlám témák a politika részei legyenek, azonban ez mára teljesen megváltozott.

Borítókép: Maróth Miklós professzor (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.