Minden tudásukra szükségük volt a speciális mentőknek, amikor a Mátyás-templom tornyából kellett lehozniuk egy embert

Nehezített pályán, nehezített körülményekkel kellett szembenézniük.

2024. 08. 28. 22:22
A 2. Budapest Kötéltechnikai Mentőverseny egyik pillanata
Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előbb a budavári Mátyás-templom tornyából, majd az Atlétikai-stadion tetején ragadt embereket kellett kimenteniük a hazai és a nemzetközi speciális mentőknek, akik a 2. Budapest Kötéltechnikai Mentőversenyen mérték össze tudásukat – számolt be a közösségi oldalán a Magyar Barlangi Mentőszolgálat.

Idén a hét hazai csapat mellett négy külföldi nevező is a rajtvonalhoz állt. Az indulók között nem csak professzionális, hivatásos csapatokat találtunk, voltak önkéntesek és alkalmi, erre a versenyre formálódott társaság is.

A budavári Mátyás-templom tornyából is menteniük kellett a versenyzőknek  (Fotó: OKF)

Az ötfős versenycsapatoknak két nap alatt számtalan szituációval kellett megbirkózniuk, ami a magasban történhet. A budavári megmérettetés és

a stadioni mentőakció mellett egy fára szállt, sérült siklóernyőst is fel kellett kutatniuk a csapatoknak, majd menteni,

de a feladatok között volt az is, hogy a zugligeti libegő függőszékeiből biztonságban földre juttassák az utasokat.

A zugligeti libegő bajba jutott utasait is ki kellett menteni a csapatoknak (Fotó: Kovács Márton)

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat a verseny szervezésében, lebonyolításában segített, míg a barlangi mentőik a verseny előkészítése mellett a szimulált mentési helyszín működtetéséből is kivették a részüket.

Az általunk működtetett Hármashatár-hegyi állomáson egy fára szállt, sérült siklóernyőst kellett meglevő GPS-koordináták alapján felkutatni, a fáról lementeni, ellátni és körülbelül nyolcszáz métert hordágyon a felszínen szállítani. A zugligeti libegőnél magasban rekedt utasokat kellett tudni megközelíteni és biztonságban a földre juttatnia a tizenegy induló csapatnak

– részletezték. 

Barlangi mentők zsűriként, pontozóként azt figyelték, hogy a csapatok jól választják-e ki a mentéshez szükséges módszereket, jól alkalmazzák-e a technikai eszközöket, hatékonyan hajtják-e végre a kitűzött terveket, megfelelően kommunikál-e a csapat, biztonságosan mozgatják-e a sérültet és nem utolsósorban az egészségügyi ellátás minőségét is pontozták.

A kétnapos versenyen a romániai Dévából érkezett PAD (Pompierii Alpiniste Deva) Rescue Team bizonyult a legjobbnak.

A magyar csapatok közül pedig a Kispesti Tűzoltók hivatásos csapata teljesített,

ők az ötödik helyet húzták be.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.