Rekordbevételről számolt be a MÁV

Egyre többen utaznak vasúttal, ezzel párhuzamosan a bliccelők száma is nőtt.

2024. 08. 21. 10:59
A MÁV-START Zrt. kétszintes Stadler KISS típusú vonatai a Keleti pályaudvaron (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén júliusban több mint 15 millió forintot fizettek be a bliccelők a vasúttársaság számlájára. Ez rekordnak számít, ekkora bevétel soha korábban nem érkezett a MÁV–Starthoz. A követelésbehajtásból származó bevételek nemcsak júliusban, hanem 2024 teljes első fél évében is kimagaslók voltak – írta a lapunknak eljuttatott közleményében a MÁV–Start. Januártól júliusig közel 80 millió forint folyt be a vasúttársaság kasszájába, amely összességében 40 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszak értékeit.

A bliccelésből származó második legmagasabb havi bevétel 13,3 millió forint volt még 2020 márciusában, vagyis négyéves rekord dőlt meg idén júliusban, az összesen 15,2 millió forintos befizetéssel.

Az idén júliusban beszedett rekordösszeg jelentős mennyiségű késedelmi díjat és kamatot is tartalmaz, a legmagasabb egyösszegű befizetés elérte a 148 ezer forintot. Az év első hat hónapjában levélkampányokkal és kimenő hívások segítségével már több mint 1500 fizetési megállapodást kötöttek a MÁV–Start munkatársai, a vasúttársaság felé követelést felhalmozó adósokkal a tartozásuk rendezése érdekében.

A behajtók munkájához nagyban hozzájárult, hogy a fizetési felszólításra nem reagáló, illetve a MÁV–Starttal kötött fizetési megállapodást figyelmen kívül hagyók ellen jogi eljárás indul. 

A jogi behajtás eredményességét és a megindított jogi eljárások számát fokozza, hogy tavaly a menetrendváltás után a pótdíjak is jelentősen növekedtek. A korábbi nyolcezer forint helyett immáron 25 ezer forintot fizet az, aki a vonaton nem rendezi tartozását. Ez az az összeg pedig 50 ezer forintra emelkedik, ha valaki 30 napon belül sem tesz eleget fizetési kötelezettségének.

A bliccelők növekvő számával párhuzamosan a nyár folyamán a kedvező jegyáraknak köszönhetően az utasok száma is nagyot nőtt. Az olcsó bérletáraknak köszönhetően idén júniusban 62 százalékkal több utazás történt vasúton, mint egy évvel korábban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.