Vándorsólymot mentettek Szolnokon

A Föld leggyorsabb állata már jó kezekben van.

Forrás: Szoljon2024. 08. 07. 17:00
Tótkomlós, 2015. március 19.
Elengedésre váró vándorsólyom Tótkomlós határában, a Nagykopáncsi-pusztán 2015. március 19-én. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei egy télen Makón legyengült állapotban talált kerecsensólymot és vándorsólymot engedtek szabadon, miután meggyógyították és felerõsítették õket.
MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Föld leggyorsabb állatát mentette meg a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület a biztos pusztulástól. A sérült vándorsólyom jó kezekbe került – közölte a Szoljon.

A szolnoki Széchenyi lakótelep mögött talált rá a sérült állatra a Szolnoki Sportcentrum–Sportiskola igazgatója, ő értesítette az egyesületet. A madár nem mozdult, nem menekült, ilyet pedig csak akkor tesz, ha sérült. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy egy fokozottan védett, nagyon ritka, 500 ezer forint eszmei értékű, fiatal vándorsólyom volt a bajba került állat – mondta Molnár Róbert, a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület önkéntese, aki befogta, majd elszállította a madarat a madárkórházba. Hozzátette: köszöni Zvara Gábornak, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrének a gyors segítséget.

– A sólyom már jól van, megröntgenezték, a madárkórház szakemberei szerint jó esélye van a gyógyulásra

– emelte ki.

Fél évszázada majdnem kihalt a magyarországi állomány

A bajba került vándorsólyom már jó kezekbe került, segítséget kapott. Amit meg is érdemel, hiszen egy fokozottan védett madárról van szó. Fél évszázaddal korábban mindenki azt hitte, ez a madár már kihalt. Hazai állománya az 1960-as években összeomlott, csak 1997-ben költött újra a Pilisben. 

Az 1960-as évekre a korábbi 30-50 egyedes állomány minimálisra csökkent, majd el is tűnt, ennek okaként a szakértők egy azóta már betiltott rovarirtó, növényvédő szert (DDT ) tettek felelőssé.

A kutatók Magyarországon 2012-ben már 17 párt gyűrűztek meg, mára pedig már újra 50-60 példány telel át nálunk, a felük itt is költ. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a 20. évfordulóra emlékezve 2018-at a világ leggyorsabb madara évének nyilvánította. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.