Belgiumban is életbe lép az iskolai okostelefon-tilalom

Hollandiában már betiltották az eszközöket, Franciaország és Írország oktatási miniszterei a múlt héten közölték, hogy ők is fontolgatják ezt.

Forrás: Mandiner, Politico2024. 09. 02. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha elkapjuk őket egy telefonnal, lefoglaljuk, és a nap végén visszaadjuk” – mondta a Politicónak a Bogaerts Nemzetközi Iskola igazgatója, David Bogaerts. A Mandiner szemléje szerint a külföldi hírportál azt írta, a gyerekek azzal kezdik a napjukat a Brüsszel melletti Bogaerts Nemzetközi Iskolában, hogy okostelefonjukat egy szekrénybe teszik.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, több európai országhoz hasonlóan szeptember 1-jétől hazánkban is egységes, országos szabályozás fogja tiltani, hogy a gyerekek a szükséges feladatokon kívül mobilozással tölthessék az idejüket az iskolákban. 

Az új törvény egységes szabályozást hoz létre az iskolák területére be nem vihető és bevihető, azonban használatukban korlátozott tárgyakra vonatkozóan. 

A szabályok betartása érdekében a tanároknak és az iskolaőrnek jogosultságuk lesz arra, hogy a tanuló csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálhassák. A szóban forgó tárgyak körét egy későbbi rendelet fogja szabályozni, de a jogszabály alapvetően az okoseszközökre, mobiltelefonokra vonatkozik.

A Mandiner rámutatott, Brüsszelben és Belgium déli régiójában, Vallóniában iskolák százai követik az intézmény példáját. A nyáron a frankofón közösség új kormánya bejelentette, hogy az általános iskolákban és a középiskolák első három évében betiltják az okostelefonokat.

Sok iskola azonban nem várja meg a terv véglegesítését, saját korlátozásokat vezet be addig is.

A Politico hangsúlyozta: ez egy nyugati tendencia. Hollandiában már betiltották az eszközöket, Franciaország és Írország oktatási miniszterei a múlt héten közölték, hogy ők is fontolgatják ezt.

Belgiumban leginkább három applikációt emlegetnek, amelyeket a diákok használnak: a TikTokot, a Snapchatet és egy újat, a TenTent. Géraldine Kamps, a Wallonie-Bruxelles Enseignement (WBE) frankofón iskolaszövetség szóvivője szerint az ilyen alkalmazások arra kényszerítik az iskolákat, hogy gondolkodjanak el azon, „hogyan kerüljék el az olyan visszaéléseket, amelyek megzavarhatják az órák lebonyolítását”.

Az iskolaszövetség most egyértelmű választ adott: teljes okostelefon-tilalmat.

Egyes szakértők azzal érvelnek, hogy a tilalmakat csak azért vezették be, mert a korábbi, kevésbé drákói kísérletek az okostelefonok osztálytermi használatának szabályozására már kudarcot vallottak.

Gyakori téma az iskolákban az okostelefon, meg kell tanítanunk a gyerekeket, hogyan kezeljék ezt. Ez az életük része, lehet, hogy helye van az iskolában

 – mondta Lieven De Marez, a média, a technológia és az innováció professzora a Genti Egyetemen, aki a belga Imec kutatóközponttal is dolgozik.

A Politico szerint ugyanakkor a részleges tilalom nem jött be, a tanárok küzdöttek a saját szabályaik betartatásával, az okostelefon ugyanis túl nagy késztetés. A teljes tilalom az egyértelműség előnyével jár: „békét fog hozni az iskolákban. Nem lesz [digitális] zaklatás, a tanárokat nem fogják filmezni, a figyelmet edzik” – mondta de Marez.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.