Európa nem sodródhat bele a háborúba!

Európa nem sodródhat a háborúba, azt mielőbb le kell zárni – mondta Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az 1989-es határnyitás 35. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, amelyet az MCC szervezett. Az államtitkár szerint vállalni kell a vitákat a szuverenitásról, a kereszténységről, a migráció és a béke kérdéséről, mert a magyar álláspont sok tíz millió európai álláspontja is. Gerhard Papke a Német–Magyar Társaság a Németországi Szövetségi Köztársaságban elnöke kijelentette: amit Orbán Viktor a békemisszójával megtett, azt Olaf Scholz német kancellárnak kellett volna megtennie, a háborút Ukrajnában le kell zárni.

2024. 09. 11. 21:43
HZ1_3815
Fotó: Zoltán Havran
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Turbulens, Európát is megosztó vitákkal teli időszakot élünk, de a történelmünk Közép-Európában összekapcsolódik, egy-egy döntésnek sorsfordító jelentősége lehet, különösen a két és fél éve tartó és még intenzívebbé váló orosz–ukrán háború szomszédságában. 

Európa nem sodródhat a háborúba, azt mielőbb le kell zárni 

– mondta Panyi Miklós a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Magyarországon kezdődött a szabadság című ünnepségen, amelyet az 1989-es határnyitás 35. évfordulója alkalmából rendezett a Mathias Corvinus Collegium (MCC). 

Az államtitkár felidézte: a német–magyar kapcsolatok több mint ezer évre nyúlnak vissza, a magyarok megjelenése a Kárpát-medencében sértette a Frank Birodalom érdekeit, de azt nem szabad elfelejteni, hogy az önálló ezeréves keresztény magyar állam bajor támogatással jöhetett létre. – A német–magyar kapcsolatok az utóbbi ezer évben nagyon sokrétűek volt, ami alapvetően meghatározza, hogyan tekintünk egymásra. Politikai, kulturális és gazdasági tér közös lakói vagyunk, a két nép országainak kapcsolatát pedig felelősségteljesen, egymást meghallgatva, partneri együttműködésben kell alakítani. Tisztelet, béke és biztonság, stabilitás és gyarapodás – ezeknek kell a mércének lenniük a két ország kapcsolatainak alakítása során – vélekedett.

 

Magyarország történelmi folyamatokat indított el

Panyi Miklós kijelentette: 1989. szeptember 11-e nem csak azért ad okot az ünnepségre, mert Magyarország megnyitotta a határait, hanem azért is, mert megindult egy történelmi láncreakció, szétesett a kommunizmus, leomlott a berlini fal és elkezdődött Európa újraegyesülése, A szabadság vihara végigsöpört Európában, és büszkék vagyunk arra, hogy ebben Magyarország fontos katalizátorszerepet tölthetett be, bár ekkor még nem gondoltunk arra, hogy évek múlva egy másik határra kell kerítést építeni – mondta.

Az államtitkár hozzátette: a németek és a magyarok újra közel kerültek egymáshoz, Németország azóta is Magyarország legfontosabb gazdasági partnere. – Vannak a jelenben vitáink a szuverenitásról, a kereszténységről, a migráció és a béke kérdéséről, de ezeket vállalni kell, ami közös európai kulturális örökségünk. 

A magyar álláspont egy európai álláspont, sok tíz millió európai álláspontja. 

Az 1989-es határnyitás és német–magyar együttműködés elvitathatatlan siker, most pedig olyan döntéseket kell hozni, amelyekkel példát mutatunk és megerősítjük Európa biztonságát és szabadságát – szögezte le. 

 

Orbán Viktor a német kancellár feladatát végezte el

– Amit Orbán Viktor a békemisszójával megtett, azt Olaf Scholz német kancellárnak kellett volna megtennie, a háborút Ukrajnában le kell zárni 

– szögezte le Gerhard Papke, a Német–Magyar Társaság a Németországi Szövetségi Köztársaságban elnöke. Az elnök a migrációról szólva kijelentette: a magyaroknak joguk van ahhoz, hogy Magyarország az övék maradjon. A magyarok védik a szabad Európát és gondoskodnak arról, hogy a migránsok ne jussanak el tömegesen Európába, amiért hálával tartozunk nekik. – Abszurditás, hogy Brüsszel kétszázmillió eurós, illetve napi egymillió eurós pénzbüntetést is kirótt Magyarországra. Véget kell vetni annak, hogy akik a keresztény Európa értékeit védelmezik, azokat Brüsszel megbüntesse, ehelyett inkább együtt kellene védenünk Európát – hangsúlyozta. 

Gerhard Papke szerint nem szabad elfelejteni azt, hogy a magyarok hogyan járultak hozzá Európa és Németország újraegyesítéséhez. A magyarok lebontottak egy kerítést, hogy a szabadságba engedjék át a korábban bezárt embereket, de most azért kellett kerítést emelniük, hogy távol tartsák a tömeges migrációt – mutatott rá. 

Borítókép: Panyi Miklós a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.