Jelesre vizsgáznak a mobil gátak az árvíz alatt

A mobil gátakkal hatékonyan és gyorsan lehet reagálni az árvízi helyzetre.

2024. 09. 22. 6:02
Több települést is mobilgáttal védenek Fotó: Magyarország kormánya
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt tizenegy év legnagyobb dunai árvize halad végig Magyarországon, ám a 2013 óta végzett előkészületeknek köszönhetően hazánk könnyebben tudja venni az árhullám okozta veszélyt. Az egyik ilyen fejlesztés a mobil gátak megépítése volt több településen, amivel hatékony módon és gyorsan lehet reagálni az árvíz okozta nehézségekre.

Szentendrén már a 2013-as nagy árvíz idején jelesre vizsgázott a védmű. A Híradó.hu portál írta meg, hogy Gresz István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízott munkatársa szerint a Szentendrén 2013-ra megépült mobil gát nagyszerűen betölti szerepét, védi a várost. Így ezen a szakaszon különösebb teendő nincs, mindössze figyelőszolgálatra van szükség.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a minap látványos felvételeket tett közzé, szemléltetve, ahogyan a korábban felállított mobil gátak sikeresen védelmezik Nagymaroson, Szentendrén, Visegrádon és Budapesten az elárasztott környék melletti otthonokat, házakat, kerteket és utakat.

A héten Orbán Viktor miniszterelnök ellátogatott Nagymarosra, ahol személyesen ellenőrizte az árvízi védekezést, majd a Facebook-oldalán megosztott bejegyzésben leszögezte:

Nagymaroson a mobil gát jól vizsgázik. Megcsináljuk!

A Ripost kereste az Országos Vízügyi Főigazgatóság kommunikációs osztályát, hogy a mobil gátakról érdeklődjenek, a portál kérdéseire pedig az alábbi válaszokat adták:

Árvízvédelmi falakat olyan belterületeken létesítenek, ahol a szokványos, szerkezetes földtöltésekhez szükséges hely nem áll rendelkezésre. Magyarországon az árvízvédelmi falak és a mobil árvízvédelmi falak túlnyomó többsége az önállóan védekező önkormányzatok tulajdonában és kezelésében van. Az árvízvédelmi falak fix magassággal és kiépítéssel rendelkeznek. Ezzel szemben a mobil árvízvédelmi falak esetében az oszlopok helye (alépítménye) van kialakítva, a mobil elemeket pedig egy raktárban tárolják és szükség esetén állítják fel.

Megjegyzendő, hogy hiába ígérgette a baloldali városvezetés, nem épült meg Budapesten a Római-parton a mobil gát. Emiatt komoly problémákat okozhat az áradat, mivel a Karácsony Gergelyék által kijelölt fővédvonalon, a Királyok útja–Nánási út szakaszon csak 2029-re készülhet el a mobil gát. Mindez azért is megdöbbentő, mert a főpolgármester 2019-ben a kampány egyik legfontosabb témájává tette a Római-part sorsát, ám hiába választották meg, a védvonal öt év alatt csupán félkész állapotig jutott.

Az említett szakaszon a Fővárosi Csatornázási Művek homokkal, agyaggal védekezik az áradat ellen, csupán attól délre és északra készült el egy-egy rövid gátszakasz.

Emlékezetes, hogy Karácsonyék tervével, miszerint a mobil gát a Királyok útja–Nánási út szakaszon fog húzódni, a sorsára hagytak mintegy kétezer embert, akik a Duna-parthoz közelebbi területen laknak, és akik semmilyen segítséget nem kapnak a fővárostól az értékeik mentéséhez.

Borítókép: Több települést is mobil gátak védenek az áradástól (Forrás: Magyarország kormánya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.