Kevesebbet kér az egykori kollégiumi épületért a főváros, de így sem talál vevőt

Már jó ideje hirdeti, gazdát azonban nem talál a főváros a kelenföldi kollégium épületének. Az ingatlant a hozzá tartozó telekkel együtt a korábbi 6,5 milliárd helyett már hatmilliárd forintért árulja a főváros.

2024. 09. 09. 22:40
Borítókép: Az eladósorba került kelenföldi kollégium (Forrás: BFVK.hu)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas, jó fekvésű, korábban kollégiumként használt épülettől válna meg a fővárosi önkormányzat. A kampányban Vitézy Dávid nyilvánosan kritizálta, hogy az ingatlanra gyakorlatilag bármit építhet majd a leendő beruházó, nincs megkötve, hogy diákszállás vagy megfizethető lakások jöjjenek létre a helyén. A főváros szerint viszont túl nagy lenne a költsége az ingatlan átépítésének, és a vételárat jobban fogják tudni használni más lakhatási projektek finanszírozására.

Műszaki szempontból az épület szociális bérlakásokká való átalakítása iszonyú drága lenne, hiszen ez a kollégiumi épület két strangos rendszerben készült. Az épületből szociális bérlakást vagy bármilyen bérlakást kialakítani azért nem lehet, mert akkor teljesen át kell építeni a vezetékezést, aminek nagyon magas lenne a költsége, drágább lenne, mint egy zöldmezős beruházás

– mondta el lapunknak Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a főváros nem üzemeltet oktatási intézményeket, így nem érdekelt a kollégium üzemeltetésében, ismételt megnyitásában sem.

– Se középiskolát, se egyetemet nem üzemeltetünk, ezért kiszolgáló kollégiumra sincs szükség. A lakhatási válság szempontjából a bérlakások jelentetnének megoldást, amire nem alkalmas az említett ingatlan – mutatott rá a főpolgármester-helyettes.

 

Vitézy is bírálta a kampányban

A kelenföldi kollégium ügye már az önkormányzati választás kampányában is kiemelt témának számított. A főváros ugyanis árulni kezdte az egykori kollégiumi épületet a kelenföldi Rimaszombati úton. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) akkor még 6,5 milliárd forintért hirdette a több mint 27 ezer négyzetméteres ingatlant, ami azért kapott hirtelen nagyobb nyilvánosságot, mert Vitézy Dávid egykori főpolgármester-jelölt kifogásolta az eladást.

Vitézynek a legfőbb problémája az volt, hogy a fővárosi önkormányzat miért nem határozza meg, hogy mi épülhet az egykori kollégium helyén. A kiírás szerint a telekre bármi építhető, ami megfelel a kerületi építési szabályzatnak, a leendő vevőnek nem kell megfelelnie semmilyen pluszfeltételnek az önkormányzat irányából. Nincs kikötve például, hogy csak kollégium vagy megfizethető lakások épülhetnek ide. Vitézy az eladási terveket a rákosrendezői területre tervezett beruházáshoz hasonlította, ami miatt bírálat érte az államot.

 

Kiss maradna főpolgármester-helyettes

Kiss Ambrus a Magyar Nemzetnek azt is elárulta, hogy továbbra is szívesen maradna főpolgármester-helyettes, azonban ehhez Karácsony Gergely felkérésére van szükség.

Ehhez három dolog kell, az egyik múlik csak rajtam, mégpedig az, hogy akarok-e főpolgármester-helyettes lenni. A másik, hogy a főpolgármester előterjeszt-e, a harmadik pedig, hogy lesz-e 17 szavazat. Ebből csak az egyik az, ami rajtam múlik

– jelezte Kiss Ambrus.

Borítókép: Az eladósorba került kelenföldi kollégium (Forrás: BFVK.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.