Ünnepi vitézavatás a Gödöllői Királyi Kastélyban

A főkapitány kijelentette, hogy a magyar katona vitézi helytállása nem véletlenül szerepel előkelő helyen évezredes hadtörténelmünkben.

2024. 09. 01. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Habsburgok nádori – magyar − ágából származó vitéz Habsburg-Lotharingiai József Károly főherceg, magyar királyi herceg, főkapitány irányítása alatt álló, a Lovagrendek Nemzetközi Bizottsága (ICOC) által elismert Vitézi Rend augusztus 31-én, szombaton, a Gödöllői Királyi Kastélyban tartotta idei vitézavatási ünnepségét. Az ünnepi szertartás előtt a Vitézi Rend mai szerepével kapcsolatban nyilatkozatra kértük József Károlyt.

Fotó: Bánó Attila

A főkapitány kijelentette, hogy a magyar katona vitézi helytállása nem véletlenül szerepel előkelő helyen évezredes hadtörténelmünkben. Erre a helytállásra ma is nagy szüksége van a nemzetnek, hiszen a szomszédságunkban háború dúl, és a fegyverek önmagukban mit sem érnek, ha a kezelőikből hiányzik a bátorság. A Horthy Miklós kormányzó elnökletével 1920 szeptemberében megalakult Országos Vitézi Szék a kornak megfelelő célokat jelölt ki a rend számára. Azóta viszont sok idő eltelt, a megváltozott körülmények új kihívások és feladatok elé állítják a rendet, amely itthon és határainkon túl is egyre népszerűbb.

József Károly megjegyezte, hogy az általa vezetett Vitézi Rend törzskapitányságai itthon és távoli földrészeken is szerveződnek, és elkötelezett szellemi támogatói a magyar függetlenségnek és szabadságnak. Kitért arra, hogy az illusztris résztvevők között örömmel üdvözli vitéz dr. Pier Felice degli Conti Uberti urat, az ICOC elnökét, a Vitézi Rend itáliai törzskapitányát és nejét, valamint az új rendtársat, II. Lekát, Albánia koronahercegét, továbbá Yasmine el Senussi of Lybia hercegnőt és vitéz dr. Prinz Philipp Ernst zu Hohenlohe-Langenburg herceget, németországi törzskapitányt a leányával.

A zsúfolásig telt kastélytemplomban az ünnepi szentmisét főtisztelendő vitéz Szerencsés Zsolt atya, a rend székkapitánya celebrálta. Szentbeszédében szólt a tízparancsolat mai szerepéről, arról, hogy ez az egyszerűen és tömören megfogalmazott törvény sokak szívéből kezd eltünedezni, holott az Úr szándéka szerint ott kellene gyökereznie, mert csak ez adhat életre szóló hitet és erkölcsi útmutatást.

A szentmise után vitéz dr. Berniczei-Roykó Ádám főkapitány-helyettes üdvözölte a rendtársakat, a megjelent hercegeket, hercegnőket, valamint az ICOC elnökét, majd köszöntötte a főkapitányt abból az alkalomból, hogy Szent István király ünnepén Sulyok Tamás köztársasági elnöktől megkapta a Magyar Érdemrend Parancsnoki Keresztje kitüntetést, Magyarország jó hírnevének öregbítését szolgáló, hazánk és kultúránk, illetve keresztény elkötelezettségünk képviseletét támogató tevékenységének elismeréseként. A résztvevők háromszoros hurrá kiáltással köszöntötték József Károlyt.

A főkapitány-helyettes ezután bejelentette, hogy Prince Ermias Sahle-Selassie Haile-Selassie császári herceg, az Etióp Koronatanács elnöke, I. Haile Selassie császár unokája főkapitányi vitézi avatást követően, törzskapitányi rangban csatlakozott a rendhez. 

Elismeréssel szólt a rend néhány tagjáról, akik nemrég állami kitüntetésekben részesültek. Berniczei-Roykó Ádám emlékeztetett arra, hogy augusztus 31. két történelmi eseménynek is az évfordulója. Az egyik 1947-hez, a kékcédulás választások napjához kapcsolódik, amikor a vitézi cím használatát is betiltó kommunisták az elcsalt választással, majd az azt követő több ciklusos diktatúrával fél évszázadnál többet raboltak el a nemzet szabad életéből. A másik évforduló a lengyelországi szolidaritás és szabadság ünnepnapja. Ez az 1980-as gdanski megállapodás, vagyis a Szolidaritás mozgalom létrejöttének ünnepe. Két végpont. 

Egy elnyomás kezdete 1947-ben idehaza és a bolsevik elnyomás végének kezdete 1980-ban Lengyelországban.

Ezután vitéz boronkai és nezettei Boronkay Róbert főszéktartó törzskapitány mondott angol nyelvű köszöntőt, majd József Károly főkapitány mondta el az ünnepi beszédét, amelyet vitéz borgói és nagysikárlói Kóczy T. László széki bíró, törzskapitány szinkrontolmácsolással fordított angolra. A beszédeket követően került sor a várományosok eskütételére, amely Szerencsés Zsolt atya irányításával ment végbe. Az avatási ceremóniát követően a főkapitány vitézzé avatta a várományosokat, majd átadta a kitüntetéseket és az előléptetési okiratokat.

Az ünnepség zárásaként vitéz vejkei Vejkey Imre spirituális törzskapitány, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, amelyben a Vitézi Rendnek a keresztény értékrendet őrző szerepét is hangsúlyozta. A résztvevők elénekelték a Himnuszt, a Boldogasszony anyánk ősi himnuszt és a Székely himnuszt.

A felemelő ünnepség kivonulása rendben, a Szent Korona másolatát vivő koronaőr vezetésével zajlott. A kastélyban állófogadás és díszvacsora várta a vendégeket. A Vitézi Rend idei nagy ünnepsége méltó alkalmat nyújtott a több részes ceremóniához, amely nemcsak hagyományőrzésről, hanem a nemzetmegtartó vitézi szellem ébren tartásáról is szólt.

 

Borítókép: Vitézavatás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.