Váratlan helyről sürgetik a mobiltelefonok iskolai betiltását

Az okostelefonokat és egyéb digitális kütyüket gyártó techvilágban már évek, sőt évtizedek óta elterjedt az a szemlélet, hogy ezek az eszközök veszélyesek a gyermekekre nézve és mind az iskolában, mind otthon erősen korlátozni, vagy akár betiltani kell a használatukat. Sokak mellett ezt képviseli Bill Gates, a Microsoft alapítója, és ezt vallotta Steve Jobs is, az okostelefonok atyja.

2024. 09. 07. 7:16
Forrás: Pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi néhány évben számos országban tiltották be a mobiltelefonok használatát az iskolákban, idén pedig jelentős lendületet vett a folyamat, s már a nyugati világ nagyobb részében van valamilyen szabályozás arra, hogy kiszorítsák a digitális kütyüket az osztálytermekből. 

Figyelemre méltó, hogy a technológiai cégvezetők közül sokan – noha az az érdekük, hogy a lehető legszélesebb körben terjedjenek el a digitális eszközök – a saját gyerekeik eszközhasználatát is szigorú korlátok közé szorították, és ezt nem is rejtik véka alá. Mások mellett ide sorolható a Szilícium-völgy talán két legikonikusabb figurája: Bill Gates, a Microsoft alapítója, valamint a néhai Steve Jobs, az okostelefonok atyja és az Apple társalapítója.

Gates néhány évvel ezelőtt, az egykori kanadai miniszterelnökkel, Stephen Harperrel tartott közös sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a feleségével közösen úgy döntöttek: napi 45 percben maximálják azt az időt, amit a gyermekük játékkal tölthet el okoseszközökön, a hétvégéket illetően pedig egy órával toldották meg a keretet. A világ egykori leggazdagabb embere saját mobiltelefont is csak akkor vett a gyermekének, amikor az betöltötte a 14. életévét.

A sokszoros dollármilliárdos Steve Jobs pedig – nem sokkal a halála előtt – egyebek mellett arról beszélt egy 2011-es interjúban a New York Timesnak: annak idején nem engedte meg a gyermekeinek, hogy használják az Apple akkori sláger termékét, az iPad-et, mivel veszélyesen addiktívnak vélte azt.

Néhány hónapja pedig az kavart nagy port, hogy éppen egy mobiltelefon-gyártó cég élén álló tech-uru sürgette, hogy tiltsák be az iskolákban a mobiltelefonokat. Peter Adderton, a Boost Mobile és a MobileX vezetője az Ausztráliában már régebb óta hatályban lévő intézkedést említette követendő példaként és úgy vélte, hogy az USA-ban is szövetségi szintű, egységes szabályozásra lenne szükség.

A Szilícium-völgy cégvezetői és dolgozói egyébként jellemzően az olyan iskolákat favorizálják, mint például a Waldorf, amely már hosszú évek óta mindenféle digitális eszközt kitiltott az órákról. 

A tanításhoz nem használnak számítógépet, hanem csak olyan hagyományos eszközöket, mint a papír, a ceruza, a tű, a cérna vagy esetleg a gyurma. Az iskola gyakran még a gyerekek otthoni számítógép-használatát sem nézi jó szemmel, mivel azt vallják, hogy a komputerek megölik a kreatív gondolkodást, az összpontosítás és az emberi interakciók képességét.

A magyar kormány augusztus elején döntött arról, hogy kitiltja a mobileszközöket az iskolákból. A rendelet elsősorban az internetkapcsolat létesítésére képes okostelefonokra, tabletekre és okosórákra vonatkozik: a gyerekeknek a tanítási nap kezdetén le kell adniuk ezeket az adott intézmény házirendje szerint, s a tanítási nap végén kapják vissza azokat. Az intézkedéstől azt várja a kormány, hogy ösztönzőleg hat a diákok tanulási eredményére és egymás közötti társas kapcsolataik kialakítására.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.