Baloldali belharc a gárdonyi önkormányzatnál

Alig pár napja alakult meg az új gárdonyi önkormányzat, de máris komoly fenyegetések hangzottak el a baloldali koalíció szereplői között. A helyi Demokratikus Koalíció vezetője, Strasszer József azzal vádolja a baloldali, álcivil színekben megválasztott szövetségesét, Eötvös Pál Árpád polgármestert, hogy nem tartotta be korábban kötött megállapodásukat. Minderről Strasszer levélben tájékoztatta a képviselőket és a jegyzőt, egyúttal megfenyegette a településvezetőt: amennyiben nem teljesül a paktum, a választókhoz fordulnak nyílt levél formájában.

2024. 10. 10. 15:47
Forrás: Gárdony Város Önkormányzat Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gárdonyi DK vezetőjének, Strasszer Józsefnek a napokban elküldött leveléből az derül ki, hogy a helyi baloldal már a választások előtt elosztogatta egymás között az önkormányzati tisztségeket. A képviselőknek és a jegyzőnek megküldött dokumentumban a gyurcsányista politikus azt sérelmezi, hogy az újonnan megválasztott polgármester, Eötvös Pál Árpád több ponton is megszegte megállapodásukat, például nem nevezett ki külsős alpolgármestert. A levél egyben ultimátum is, amelyben azzal fenyegeti Eötvöst a DK-s partnere, hogy az országos közvélemény elé viszi az ügyet.

Azonnal megszegte a szavát

Mint Strasszer írta, már az új önkormányzat alakuló ülésére benyújtott szervezeti és működési szabályzat módosítása sincs összhangban a megállapodásukkal. „Szerintünk sokkal fontosabb a polgármester aláírásával megerősített szavahihetősége, hitelessége, amelyet joggal vár el a város teljes, de különösen a rád szavazó lakosság. A másik fele legfeljebb kuncog kárörömködve, hogy lám-lám, a polgármesterségét érintő első megállapodást sem tartja be” – írta Strasszer. A DK-s politikus sértődötten hozzátette: a polgármester sem személyes megkeresésére, sem telefonhívására, sem e-mailjeire nem reagált. Fenyegetőleg azt is kiemelte: el kellene kerülni, hogy egy helyi „adok-kapok” alakuljon ki.

Változás Gárdonyban

Érdemes felidézni, hogy hogyan is juthatott idáig a helyzet. A júniusi önkormányzati választások változást hoztak a Fejér vármegyei Gárdony élén: az addig stabil többséggel rendelkező jobboldali vezetést a baloldal váltotta. A recept sokak számára ismerős lehet, a baloldali politikusok civil szervezetet hoztak létre és összefogtak a baloldali pártokkal. A júniusi választások nyertese Eötvös Pál Árpád lett, aki a Velencei-tó Információs Társadalmáért Egyesület (VITE) színeiben indult a voksoláson. Eötvös úgy tudott nyerni, hogy a helyi gyurcsányista jelölt, Strasszer József visszalépett a javára egy paktum keretében, amelyben Eötvös szívességeket vállalt a DK-soknak.

Az már Strasszer leveléből derült ki, hogy a Demokratikus Koalíció egyik feltétele az volt, hogy külsős alpolgármester kinevezését kéri Eötvöstől. Mindezt az új polgármester arra való hivatkozással utasította el a napokban, hogy költségcsökkentésre van szükség. Strasszer József mindezt úgy aposztrofálta: ez „Fidesz-mantra”, hozzátéve, hogy szerinte a kormánypártok ugyanezzel indokolták, hogy 2014 után kevesebb képviselő legyen az Országgyűlésben.

Következmények

Ha a „civilek” és a DK között tartós lesz a konfliktus, az az önkormányzat működését is veszélyeztetheti. A jobboldalnak ugyanis öt képviselője van, a VITE-nek három, a DK-nak pedig kettő, rajtuk kívül további két függetlennel. Ha azonban Eötvös Pál Árpád elveszti a DK-s képviselők támogatását és a függetlenként megválasztott politikusokra sem számíthat, akkor elveszíti többségét, így pedig nehéz lenne elfogadtatni a fontosabb döntéseket.

„Civil” recept

Az elmúlt években a baloldal előszeretettel választotta azt a megoldást az önkormányzati választásokon, hogy a pártok helyett civil szervezetek színeiben indultak a megmérettetésen. Jó példa erre Pécs, ahol a baloldaliak, élükön a polgármesterrel, Péterffy Attilával a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indultak és nyertek.

Hogy ez milyen trükközésekre ad módot, arról februárban számoltunk be részletesen. Péterffyék a 2024-es helyhatósági voksolás előtt alapították civil szervezetüket, ám az előző választáson még a nagyon hasonló nevű Pécs Jövője Egyesület ernyője alatt indultak. Az új szervezet alapítására sajtóhírek szerint azért volt szükség, mert a Pécs Jövője Egyesületnek a választások előtt kellett volna nyilvánosságra hoznia a 2023-as pénzügyi beszámolóját. 

Hasonló „civil” szervezetekkel való trükközés történt az önkormányzati választások előtt Keszthelyen, vagy például Budapest VIII. kerületében és számos más településen. Minderre nemcsak a trükközések miatt lehetett szükség: a baloldali pártok támogatottsága a 2022-es választások óta egyre mélyebbre zuhan. Így a jelöltek neve mellett egynémelynek a megjelenése inkább elriaszthatja a szavazókat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Gárdony Város Önkormányzat Facebook-oldal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.