Baranyi Krisztina eltörölte a kötelező társadalmi egyeztetéseket

Erősen korlátozza az ellenzék jogait Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester az önkormányzat új Szervezeti és Működési Szabályzatában. (SZMSZ). A baloldali városvezető olyan elfogadhatatlan változásokat vezet be, mint a kötelező társadalmi egyeztetés eltörlése vagy éppen fele annyi időt hagyna az előterjesztések véleményezésére, mint eddig. Egyszemélyes diktatúra épül a kerületen, mostantól sem a képviselők, sem a lakosság véleménye nem számít, az lesz, amit Baranyi és a Kutyapárt akar.

2024. 10. 15. 4:50
20220822__MI_0029
20220822 Budapest A Ferencvárosi Önkormányzat rendkívüli ülése. fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Baranyi Krisztina polgármester, Döme Zsuzsa alpolgármester Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az előző öt évben az önkormányzati rendeleteket kötelező volt társadalmi egyeztetésre bocsátani, ezentúl csak „bocsáthatja” az önkormányzat, de elvesztette kötelező érvényét a társadalmi egyeztetés - hozta nyilvánosságra Gyurákovics Andrea, fideszes ferencvárosi önkormányzati képviselő. 

Baranyi Krisztina polgármester olyan változtatásokat is eszközöl új Szervezeti és Működési Szabályzatában (SZMSZ), mint 

megfelezte az előterjesztések véleményezésére rendelkezésre álló időt, ami azt jelenti: az ellenzéki képviselőknek kevesebb időt ad a polgármester, hogy kifogást emeljenek és véleményt mondjanak az adott rendelkezéssel kapcsolatban, tíz nap helyett, mindössze öt nap áll majd rendelkezésre. 

Továbbá az új SZMSZ szerint a polgármester nemcsak az önkormányzat épületébe, hanem más helyszínre is összehívhatja az ülést.

„Igazából nem is ezzel van a baj, hanem, hogy következő testületi ülésre bár megkaptuk a meghívót, de a meghívóban nem szerepel, hogy mikor lesz” – mutatott rá Baranyi és Magyar Kétfarkú Kutya Párt vezetés hanyagságára Gyurákovics.

Mint ismert: Baranyi Kriszta már az alakuló ülésen korlátozta a lakosság által megszavazott képviselők jogait, és gyakorlatilag mindenről az újrázó polgármester dönt egy személyben Ferencvárosban. Például alpolgármestereinek fizetését is jócskán megemelte. Emellett olyan szabályokat hozott a kutyapárt közeli polgármester, hogy szinte egy személyben ő dönt mindenről. 

A képviselőknek szinte semmi valós joguk nem marad, még az érdemi vitákban sem, de a lakosság jogait is megcsorbítja.

A Metropol korábbi összeállításából kiderül: az önkormányzati cégvezetőkről egy személyben dönt mostantól a polgármester. Ez eddig testületi hatáskör volt, mint általában minden demokratikus önkormányzat esetében. Az átláthatóság szempontjából is fontos közbeszerzésekben mostantól szintén Baranyi Krisztina dönt egy személyben, ennek eddig szigorú feltételei voltak és az egész testület döntött a kérdésekben, mint bárhol másol az önkormányzatoknál. Maximalizálták a képviselői hozzászólások számát, ami szintén nem demokratikus alapelvű működés. A képviselői felszólalások nem a jelentkezési sorrend szerint történhetnek, hanem a levezető elnök fog válogatni a felszólalók közül, azaz maga Baranyi. Szintén a demokrácia megcsúfolása, hogy a képviselők nem tehetnek fel kérdéseket az éppen megtárgyalt témákkal kapcsolatban ügyrend keretében. Ami szintén az egyszemélyes diktatúrát építi, hogy Baranyi a felügyelőbizottságokba sem delegált tagot az ellenzék közül, így nem lesz rálátásuk az önkormányzati cégeknél történő eseményekre, gazdasági és személyi kérdésekre, amely szintén nem a demokrácia alapelvét tükrözi.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.