Hatalmas kitörés rázta meg a Napot, a Föld felé száguldanak a részecskék + videó

Estére érhetik el bolygónk felszínét.

2024. 10. 04. 15:15
Cered, 2015. november 5.
Jobbra az AR 2443 napfolt a Nap felszínén, Cered közelébõl fotózva 2015. november 5-én. A csillag felületén látható foltok a mágneses naptevékenység jelei, jól megfigyelhetõ, körülbelül 11 éves ciklikusságot mutatnak. A periódus csúcspontja közelében megszaporodó napkitörések befolyással lehetnek a Föld mágneses terére, zavarhatják a mûholdak és a földi elektromos hálózatok mûködését. Balra egy viszonylag közeli madár árnya. November 4-én Svédország déli és középsõ területein, több reptéren megtiltották a gépek fel-, és leszállását, ugyanis egy mágneses vihar okozott zavart a repterek radarjai mûködésében.
MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: Komka Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nap aktivitása 11 éves ciklusokban mérhető, a megfigyelések kezdete óta pedig már a huszonötödik ilyen ciklusnál tart a központi csillagunk. Jelenleg a Nap a ciklusa maximumánál jár, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban várható a legtöbb és legerősebb kitörés az égitest felől. Most úgy tűnik, hogy a huszonötödik ciklus eddig messze legerősebb kitörése történt nemrég.

A mostani eseményt az AR 3842 kódjelű napfolt produkálta, ami épp a Föld felé néz. A kitörés magyar idő szerint október 3-án,

csütörtökön délután két óra után nyolc perccel vette kezdetét, és egészen 19 percen át tartott.

Az erőssége a mérések szerint X9-es, ami koronakidobódással is járt. A Napból útnak induló részecskék jelenleg másodpercenként 850–950 kilométeres sebességgel száguldanak a Naprendszerben – írja a The Watchers.

Az AR 3842 kódjelű napfolt nemrég már produkált egy másik, erős kitörést, október 1-jén egy X7.1-es eseményre került sor. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal űridőjárás-előrejelző központja (Space Weather Prediction Center, SWPC) szerint a mostani koronakidobódással útnak indult részecskék péntek este vagy szombat hajnalban érhetik el a Földet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.