Ismét a kormányra mutogat Karácsony Gergely

A főpolgármester az ígéreteivel ellentétben az elmúlt öt évben alig tett valamit a lakhatási válság megoldása érdekében.

2024. 10. 15. 10:19
KARÁCSONY Gergely; KISS Ambrus

KARÁCSONY GERGELY (FOTÓ: MTI/Koszticsák Szilárd)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszas levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek Karácsony Gergely, amelyben arról panaszkodik, hogy a kormány miatt nem tudja megvalósítani a főváros a lakhatással kapcsolatos intézkedéseit.

A 2022 decemberében elfogadott Terület- és településfejlesztési operatív program plusz keretei között a fővárosi önkormányzat több olyan intézkedést dolgozott ki, amelyek a lakhatás megfizethetőségének javítását célozzák, így a biztonságos, megfizethető bérlakásszektor bővítését, a kihasználatlan köztulajdonú épületek lakáscélú átalakítását, valamint a kiterjedt lakbértámogatási rendszer elindítását. Ezek nem csupán javaslatok, hanem olyan konkrét programok, amelyek megvalósítása jelentős előrelépést eredményezne a budapesti lakhatási válság enyhítésében

– írta levelében Karácsony Gergely, utalva arra, hogy a fővárosi önkormányzat a választási kampány előtt számos, a lakhatást papíron segíteni hivatott programba kezdett, amelynek részeként egy egykori iskolaépületet alakítottak át bérházzá.

Emellett a fővárosi önkormányzat éppen a választási kampány előtt hozta létre a lakásügynökséget, amelynek feladata lett volna a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő lakások kiadása, illetve új ingatlanok bevonása a piacról, majd a piaci árhoz képest 20 százalékkal olcsóbban kiadni őket. A szervezet azonban olyan eredménytelenül működik, hogy fél év alatt mindössze 25 lakást sikerült a piacon lévő 140 ezer elérhető bérlakásból bevonni a programba.

 

Karácsony Gergely felelőssége

Az ügyben megszólalt Szentkirályi Alexandra is, aki rámutatott:

Budapesten lakhatási válság van, és ez Karácsony Gergely felelőssége! A főpolgármester öt éve programjában bérlakásépítést, kollégiumépítések támogatását ígérte, és egy sor más kamuterve is volt.

A fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője kiemelte, hogy

Karácsonyék saját totális lakhatási kudarcukat próbálják elsunnyogni, de ezt a várost ők vezetik. A probléma megoldását persze mindig a kormánytól várják, majd most, hogy a kormány megelégelte Karácsony tétlenségét, a Városháza pánikolni kezdett.

 

Ígéretből nem volt hiány

Mint arról már beszámoltunk, a főpolgármester kifejezetten ambiciózus ígéretekkel halmozta el a budapestieket 2019-ben a lakhatás ügyében. Átfogó energetikai korszerűsítéseket, bérlakásépítési programot és a kollégiumi férőhelyek bővítésének támogatását ígérte.

Karácsony Gergely lakhatással kapcsolatos programjának első pontja a Fővárosi Lakástársaság létrehozása volt. Ennek a szervezetnek – amely megfeleltethető a nemrég sebtiben, uniós forrásból létrehozott Fővárosi Lakásügynökségnek – a feladata még sokkal szerteágazóbb volt Karácsony 2019-es programjában. A lakástársaságnak kellett volna ugyanis felelnie a fővárosi bérlakásépítési programért, valamint a közösségi célú nonprofit lakásépítésekért.

A lakástársaság számára átadjuk azokat a telkeket, amelyeken a társaság (EU-s támogatásokra is építve) a nonprofit lakásépítési programot megvalósíthatja

– írta programjában a főpolgármester. Természetesen a tervekből nem lett semmi, a főváros nem kezdett bérházak építésébe az üres telkeken, mindössze a kampány kezdete előtt egy egykori újpesti iskolaépület átalakításába kezdett bele a főváros.

Szintén célja volt Karácsony Gergelynek, hogy alapjaiban alakítsák át a főváros tulajdonában lévő lakásállomány kezelését, karbantartását, bérbeadási rendszerét, illetve felújították volna a rossz állapotban lévő lakásokat. Sajnálatos módon azonban a program ezen pontja sem valósult meg, a főpolgármester mindössze a lakásügynökség megalapítása után kezdett érdemben foglalkozni a fővárosi lakásállománnyal, és ismét kilátásba helyezte az ingatlanok felújítását.

A főpolgármester átfogó szabályozásváltoztatást is ígért annak érdekében, hogy a rövid távú, turisztikai célú bérbeadások ne lehetetlenítsék el a budapestiek lakhatását. Emellett egy Budapesti Lakásügyi Tanácsot és a fővárosi lakásügyi ombudsman intézményét is létrehozta volna annak érdekében, hogy lakossági panaszokat és vitás helyzeteket vizsgáljanak ki. Azonban mindezen ígéretekből semmi sem valósult meg.

Karácsony a 2019-es programjában kollégiumok létesítésének támogatására is ígéretet tett, majd pedig a megválasztása után, ha úgy tetszik, meghazudtolva saját magát, egy egykori kollégiumi épületet akart eladni a XI. kerületben.

De a programjában ennél is továbbment Karácsony Gergely, ígéretet tett a korábban leállított panelprogram újraindítására, és a panellakások energetikai korszerűsítésére is támogató pályázati keretet hozott volna létre. Mindezek mellett részben uniós forrásokra építve lehetővé tette volna, hogy a családok önerő és hitel nélkül növeljék otthonaik energiahatékonyságát szigeteléssel, a nyílászárók cseréjével, a fűtés korszerűsítésével. 

A Fővárosi városrehabilitációs keret pályázati feltételeinek módosításával összekapcsoljuk a kerületi és EU-s forrásokból elérhető támogatásokat. A források nagyobb részét társasházak és önkormányzati lakóépületek felújítására fordítanánk, míg kiegészítő támogatást kapnának azok az egyéni tulajdonosok, akiknek a jövedelme nem teszi lehetővé a pályázati önrész megfizetését

– írta 2019-es programjában a főpolgármester, majd pedig, megválasztása után hátat fordítva támogatóinak, nem valósította meg a lakhatási válságot enyhíteni kívánó intézkedéscsomagot. 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.