Mi történik, ha valaki meghal egy repülőn?

Kidolgozott protokoll szerint történik az eljárás a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren.

2024. 10. 20. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban Ferihegyen kényszerleszállást kellett végrehajtania egy gépnek, mert rosszul lett egy utas a fedélzetén. A leszállást követően megpróbálták újraéleszteni a hetvenöt éves férfit, de a mentősök sajnos nem jártak sikerrel.

Nem ritka eset, hogy egy utas rosszulléte miatt kényszerleszállást kell végrehajtania egy repülőgépnek.

A repüléskor minden esetben az emberi élet védelme és a biztonság az elsődleges szempont. Ha egy utas vagy a személyzet valamely tagja rosszul lesz a repülőgép fedélzetén, a kapitány azonnal értesíti a légiforgalmi irányítást. A légiforgalmi irányítás továbbítja az információt annak a repülőtérnek, ahová a járat érkezik vagy ahol szükség esetén megszakítja útját – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.

A repülőtér erre az esetre felállított szervezeti egysége, a Repülőtéri Operatív Üzemirányító Központ ilyenkor riasztja az illetékeseket és a partnereket, amelyek készen állnak a helyzet kezelésére. A budapesti repülőtéren a nap 24 órájában üzemelő sürgősségi egészségügyi szolgálat, az Airport Medical Service (AMS) látja el az érkező beteget, ők biztosítanak sürgősségi, illetve általános orvosi ellátást a belföldi és külföldi utasok, a látogatók, valamint az őket kiszolgáló személyzet számára.

Az AMS a légiforgalmi irányítástól kapott adatok alapján készül fel az érintett utas fogadására, és a gép leszállása után egy speciális jármű, 

az úgynevezett ambulift segítségével jutnak el a fedélzethez.

Az orvosi személyzet azonnal megkezdi az ellátást, amint az utashoz érnek.

Amennyiben bekövetkezik a legrosszabb, és az orvosok már nem tudnak segíteni, a halottat az ambulift segítségével diszkréten szállítják le a gépről. Ezt követően a Budapesti Temetkezési Intézet viszi tovább a holttestet a Semmelweis Egyetem Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézetébe. Az elhunyt hazaszállításáról a hozzátartozók gondoskodnak az előírt szabályok szerint – ismertette a repülőtér.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.