Orbán Viktor méltó választ adott a személyeskedő ellenzéki kérdésekre

A családvédelmi akciótervről, a bérekről és a politikai pályájáról is faggatták az ellenzéki képviselők a miniszterelnököt az Országgyűlésben, az azonnali kérdések és válaszok órájában.

Forrás: MTI2019. 03. 18. 19:52
ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családvédelmi akciótervről, a bérekről és a politikai pályájáról is faggatták az ellenzéki képviselők Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések és válaszok órájában.

Jakab Péter (Jobbik) személyeskedő hangnemben vonta kérdőre a miniszterelnököt.

Orbán Viktor válaszában azt mondta: a pályájáról a választók döntenek, ahogyan a Jobbik sorsáról is a választók döntöttek, ezért vannak ott, ahol most vannak.

Jakab Péter viszonválaszában úgy fogalmazott: „a szélkakasok bukásra vannak ítélve”. Szerinte mára a Jobbik lett a néppárt.

Orbán Viktor erre úgy reagált:

a jobbikos képviselő „gyerekes ripacskodásaival” próbálja felhívni magára a figyelmet, de „megértem, hogy hatalomra vágyik és türelmetlen, azt javaslom azonban, hogy várjon a sorára, és addig is tanuljon némi illemet (...), némi jólneveltség és civilizált viselkedés még nem ártott meg senkinek, próbálja ki”.

Tóth Bertalan (MSZP) a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban arról beszélt, hogy noha vannak benne előremutató elemek, de szerinte valójában csak egy nagyon szűk réteget érint. Kifogásolta, hogy az akcióterv nem szól az egyszülős családokról, a meddőséggel küzdőkről, az élettársi kapcsolatban élőkről, továbbá hiányolta, hogy miközben az egekbe szöknek az ingatlanárak, nincs szociális bérlakásprogram. Meddig kívánnak különbséget tenni magyar gyermekek között? – kérdezte.

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén
Fotó: MTI

Orbán Viktor – gratulálva először az MSZP-s politikus gyermekének megszületéséhez – azt felelte: az akciótervben nincs különbségtétel sem gyermekek, sem családok között. Az azonban igaz – folytatta -, hogy míg az MSZP olyan családtámogatási elemeket helyez előtérbe, amelyek alanyi jogon járnak, addig a kormány azokat, amelyeket össze tud kötni a munkával, mert amikor a családtámogatás nincs összekötve a munkavállalással, akkor a családtámogatási források felhasználásának hatékonysága rendkívül csekély.

Ezért – közölte – arra törekszik, hogy a munkán keresztül juthassanak hozzá a szülők az állami juttatásokhoz. Lakáspolitikáról szólva hozzátette: a kormány szerint a tulajdonnak kell a középpontban állnia, és csak kiegészítő lehet a bérlet.

Tóth Bertalan viszonválaszában azt mondta: a kormány politikája nem vezet eredményre, mert minden hatodik magyar gyermek külföldön születik. Sürgette továbbá például, hogy emeljék meg a családi pótlékot, szüntessék meg a bérkülönbséget a férfiak és a nők között, építsenek bölcsődéket.

A kormányfő erre azt felelte: ha a szocialisták találnak támogatható elemet a családvédelmi akciótervben, támogassák, „csináljunk a család kérdéséből nemzeti ügyet”. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy olyasmit is követel az MSZP-s politikus, amit a kormány nem tud megoldani, „például a férfiak és a nők közötti különbség eltüntetése egy olyan igény”, amelynek nem tudnak eleget tenni.

Arató Gergely (DK) azt mondta, ahhoz, hogy több gyermek szülessen, többek között jó bérek is kellenek, a kormány azonban „a multik kegyeit” keresi, „400 órás túlórával kedveskedik” nekik, közben pedig a magyarok az egyik legalacsonyabb fizetést kapják az európai közösségben.

Orbán Viktor azt válaszolta Arató Gergelynek:

a baloldal nyolc évig volt kormányon, „igazán megmutathatták volna, kár, hogy nem sikerült, és az országot csődbe vitték”. Amikor a választók leváltották a baloldalt 2010-ben, a minimálbér 71 500 forint volt, ma 149 ezer forint, a bruttó átlagbér 2010-ben 199 ezer forint volt, ma 329 ezer

- fejtette ki.

Arató Gergely ezt úgy értékelte: „a multik magyar hangját hallhattuk az Országgyűlésben”.

A miniszterelnök viszonválaszában arról is beszélt, hogy

az ellenzék hónapok óta riogat a munka törvénykönyvének módosításával, amely január 1-je óta hatályos, és mindenki láthatja, hogy az ellenzékiek nem mondtak igazat, túlórával riogatni csak ürügy volt nekik, valójában a gazdaság köszöni, jól van, és „a munkatörvénykönyv módosításával az emberek megelégedésére megfelelő állapotok alakultak ki”.

Keresztes László Lóránt (LMP) a paksi bővítésről kérdezte a miniszterelnököt. Kifogásolta, hogy az orosz megvalósítók sem képesek időben elvégezni a munkájukat, holott arra hivatkozva kapták meg verseny nélkül a beruházást, hogy csak ők tudják megépíteni az erőművet.

Orbán Viktor miniszterelnök a bővítési projekt szabályszerűségére vonatkozó felvetésre úgy felelt: minden egyes lépés az unió bizottságának a jóváhagyásával történt. Hangsúlyozta: az atomerőmű magas műszaki felkészültséget igényel, még magát sem tekinti elég felkészültnek ahhoz, de ahogy fogalmazott, a politikai döntéshozók között egyetlen ilyen ember sincs. Ezért döntöttek úgy, hogy önálló miniszter legyen a biztonságot, az energiát és a jövőt is érintő beruházás felelőse. A minisztert bármikor megkereshetik kérdéseikkel – ajánlotta a képviselőnek.

A kormány a versenyképes árú energia biztosítását mérlegelte, amikor a beruházásról döntött, valamint azt, hogy egy telephelyen nem működhet kétféle technológia – indokolta, miért orosz fejlesztők építik az új létesítményt.

Szabó Tímea (Párbeszéd) a Jobbikos Jakab Péterhez hasonlóan személyeskedő, olykor sértő hangnemben kérdezte a miniszterelnököt, szerinte„tök mindegy”, hogy a Fideszt kizárják-e az Európai Néppártból, Orbán Viktor ugyanis „folyamatosan dörgölőzik az európai szélsőjobboldali pártokhoz”.

Orbán Viktor válaszát úgy kezdte:

„a szexista megjegyzéseket nem szívesen fogadja az ember, de ilyen időket élünk”.

Hozzátette ugyanakkor: azt nem vállalják, hogy megmondják az újságíróknak, mit írhatnak le és mit nem, ezért a képviselő olyasmit is olvashat az újságokban, ami nem tetszik neki.

Arra emlékeztette a politikust: a felszólalásban említett Matteo Salvini az olasz kormány miniszterelnök-helyettese, kijár neki a tisztelet. Szerinte azért is meg kell becsülni az olaszokat és Salvinit, mert miután Magyarország bebizonyította, hogy a migrációt szárazföldön meg lehet állítani, ők azt mutatták meg, hogy ez a tengeren is lehetséges.

Kijelentette azt is,

a magyar választók két feladattal küldték a kormányzatot a nemzetközi politikába: hogy bevándorlás-ellenes Európát hozzanak létre, és hogy védjék meg a keresztény kultúrát. „Mi olyan pártokkal fogunk szövetkezni mindig, akik erre hajlandóak és képesek”

- felelte.

Közölte azt is: a szovjetek és az oroszok barátja nem a polgári oldalon keresendő, hanem a másik oldalon, amelyekkel a képviselő szövetségben van.

Megjegyezte: a szocialista internacionáléhoz és a néppárthoz tartozók egy része is át akarja alakítani az uniós költségvetést a kelet-európai országok hátrányára, ezért segítséget kért ahhoz, hogy a térség a nyertese legyen az uniós költségvetési vitáknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.