Hasznos tippek a húsmentes életmódot kezdőknek

Számos oka lehet annak, hogy valaki a vegetáriánus táplálkozás mellett dönt.

null

Akármi áll is a háttérben, biztos, hogy a döntés nagy változást jelent majd a szervezetünk számára és befolyással lesz a mindennapi életünkre is. Néhány tanács azoknak, akik ilyen döntést fontolgatnak.

Először azt érdemes megnézni, hogy miért akarunk vegetáriánussá válni. Ez azért fontos, mert már a tervezésnél jó tudni, hogy az új életmódra való áttérés közben mennyire lesz fájó a hús hiánya.

Azért vagyok vega, mert...

Szerencsére a legtöbben önszántukból határozzák el, hogy hosszabb, vagy rövidebb időre, esetleg örökre felhagynak a húsevéssel. De a döntésüknek számos mozgatórugója lehet.

Dönthetnek például vallási okokból. A buddhizmusban nem tiltott a húsevés, viszont az erőszak, a sérülések okozása igen, ezért van, hogy nem is igen esznek húst. A hinduizmus irányzataiban nincs ilyen tanítás, ezért az indiai konyha tartalmaz húsos fogásokat is.

Vannak, akik egészségesebbnek gondolják a vegetáriánus étkezést. Az ő esetükben már jobban fennáll annak a lehetősége, hogy hiányozni fognak nekik a húsételek. Néhányan lelkiismereti okokból választják a vegetarianizmust, mert nem akarják, hogy jóllakottságuk ára egy állat élete legyen. Rájuk szintén állnak a fentiek, nekik nehezebb lesz az áttérés.

A legfontosabb, hogy ez a döntés az ember saját döntése legyen, és ne valaki más kényszerítse rá. Persze, ahol mindkét szülő vegetáriánus, ott valószínűleg a gyerek is az lesz. Máig nincs tudományos bizonyítéka annak, hogy ez árt, vagy használ-e a fejlődő szervezetnek, de az semmiképpen sem jó, ha valaki helyesnek gondolt elképzeléseit másokra is ráerőltetné. 

Fotó: Pixabay

Árthat-e a vegetáriánus étkezés az egészségnek?

A vegetáriánus étrendet sokan egészségesebbnek tartják, mint a húsosat. Annyi biztos, hogy a vegetáriánus étrend esetében általában alacsony a koleszterin, a zsír és a telített zsírsav bevitele, ami biztosan csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.

Hiba lenne azonban egyenlőségjelet tenni az egészséges táplálkozás és a vegetarianizmus közé. Vajjal, tejszínnel, finomított cukorral és liszttel is tudunk ártani a szervezetünknek.

Mit együnk hús helyett?

Akármelyik utat választjuk is, az új étrendünk esetében fokozottan oda kell figyelni a fehérje, a vas, a kálcium és a B12 vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére.

A húsban lévő fehérje tartalmazza az összes fajta aminosavat, amire a szervezetnek szüksége van. A vegetáriánusoknak viszont ugyanezt több forrásból kell összeszedniük. Ez egyáltalán nem nehéz, csak tudni kell, miket fogyasszunk a teljes fehérjepaletta megszerzéséhez.

Jó fehérjeforrások a diófélék, az olajos magvak, a hüvelyesek és a gabonafélék. A bab például nagyon gazdag forrása a lizin nevű aminosavnak, ellenben kevés benne a kéntartalmú aminosav, például a cisztein. A gabonafélékkel éppen fordított a helyzet. Ha valaki tehát eszik egy tál rizst fekete babbal, akkor kiegyensúlyozott volt az aznapi fehérjebevitele.

A szója szinte teljes értékű fehérjeforrás, és a belőle készített tofut, meg egyéb húspótlókat sok vegetáriánus kedveli. Itthon azonban sokan kicsit gyanakodva tekintenek rá, mert a tengerentúlon lévő szójaföldeken túlnyomó részt genetikailag módosított fajtákat találunk. Ezekről ugyan még nem tudható, hogy ártalmasak-e, de sajnos, aki jobb félni, mint megijedni alapon tartózkodna a fogyasztásuktól, az a nálunk megvásárolható szójatermékek esetében nem mindig lehet benne biztos, honnan származik az alapanyag.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.