Így csökkenthető a telefonfüggőség három lépésben

Első lépésként talán nem is a tartalmakkal eltöltött idő csökkentése a cél, hanem a figyelmünk felszabadítása – írja a Bama.hu.

Forrás: bama.hu - mediaworks2021. 02. 01. 10:41
null
Az okostelefon-függőség napjaink leggyakrabb pszichés betegsége Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanis, ha a telefon egy-két percenként „pittyen” és rezeg valamiért (túl gyakran számunkra nem is fontos okos miatt), akkor akarva-akaratlanul is oda fogunk figyelni és azon aggódunk, hogy vajon miről maradunk le.

Ebből is adódik a megdöbbentő adat, hogy szakértők szerint átlagosan öt év megy el az életünkből a közösségi oldalak nézegetésére.

Figyelmünket a minduntalan pittyegő értesítések tartják fel egész nap – írja a Makay.net –, holott az általuk jelzett tartalomra vagy nem vagyunk kíváncsiak, vagy néhány kivételtől eltekintve bőven elég lenne később, tömbösítve, egyszerre megnézni azokat.

Csak a legfontosabb értesítéseket engedélyezzük!

Szerencsére az okostelefonok beállításaiban egyenként lehet szabályozni az appok értesítéseit. Beállíthatjuk, hogy értesítés esetén az alkalmazás milyen eszközökkel hívhatja fel magára a figyelmet.

  • Hanggal
  • Rezgéssel
  • Képernyőzáron való megjelenítéssel
  • Az első kettő a gyakorlatban szinte egyenlőnek tekinthető, a képernyőzáron való megjelenítés (hang és rezgés nélkül) egy fokkal visszafogottabb.

    Az okostelefon-függőség napjaink e
    Fotó: Pexels

    A módszer lépésről lépésre

    1. lépés: Határozzuk meg, mely alkalmazásoktól kapjuk a legtöbb értesítést.

    Természetesen nem kell több tucat appot figyelgetni, elég azt az ötöt-hetet, ami valóban elterelheti a figyelmünket: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Messenger, Signal, WhatsApp, Viber, TikTok, e-mail kliens, hírolvasók stb.

    2. lépés: Rendezzük az alkalmazásokat fontossági sorrendbe értesítések szempontjából!

  • Fontos (kommunikáció): telefon, SMS, Messenger, Viber, Signal, WhatsApp, e-mail kliens
  • Kevésbé fontos (egyéb): opcionálisan e-mail kliens, hírolvasók, éttermek alkalmazásai, egyéb választott alkalmazások
  • Nem fontos (közösségi platformok): Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, TikTok és a többi közösségi szolgáltatás
  • 3. lépés: Korlátozzuk az értesítési lehetőségeket fontossági sorrendben!

    Menjünk az okostelefon Beállítások alkalmazásába, keressük ki az Értesítések menüpontot és állítsuk be apponként – legalábbis a kiválasztott appoknál – az értesítési lehetőségeket a hozzájuk rendelt fontosságnak megfelelően!

  • Fontos (kommunikáció): Hang, rezgés, képernyőzáron való megjelenítés
  • Kevésbé fontos (egyéb): képernyőzáron való megjelenítés
  • Nem fontos (közösségi platformok): minden értesítés tiltott (appon belül úgyis látszanak az értesítések)
  • A teljes cikk ITT érhető el.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.