Az SSD megbízhatóbb, mint a merevlemez?

A Backblaze legújabb tanulmánya szerint legalábbis nagyobb valószínűséggel mennek tönkre a HDD-k – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 12. 12:35
null
Az SSD-k ugyanis meglepően sokat fejlődtek Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nagyobb mennyiségű adatok tárolásáról vagy mentéséről van szó, akkor a legjobb megoldásnak (főleg ár-érték arányban) továbbra is a merevlemezek számítanak. A Backblaze legutóbbi elemzése alapján viszont nem biztos, hogy még mindig ezek a megbízhatóbb fajta adattárolók, az SSD-k ugyanis meglepően sokat fejlődtek ilyen téren.

Az SSD-k ugyanis meglepően sokat fejlődtek
Fotó: FLICKR

A Backblaze több mint egy éves tesztje alapján a NAND flash memóriára építő SSD-k már nem adják meg magukat olyan könnyen, mint régen, sőt, a cég tesztje során megbízhatóbbnak bizonyultak, mint a HDD-k. A tanulmány ugyanakkor nem volt teljesen fair: az SSD-k átlagos életkora 12,66 hónap volt, a HDD-k átlagos életkora 49,63 hónap. Az SSD-ket ráadásul kizárólag bootmeghajtóként használták, míg a merevlemezeket mentési célokra vetették be.

Ilyen terhelés mellett végül 1518-ból 2 SSD adta meg magát, míg 1669 HDD-ből 44 darab. A HDD-ken belül megbízhatóbbnak bizonyultak a nagyobb kapacitású, 16 TB-os modellek. A 16 TB-os WD és Toshiba merevlemezekből egy sem ment tönkre, a Seagate esetében 1 adta meg magát.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Tömegesen gyilkolják az SSD meghajtókat a kriptobányászok

Aki szeretne új merevlemezt venni, az jobban járhat a minél előbbi beszerzéssel – írja az Origo.

A videokártyák piacának többszöri és jelenleg is tartó padlóra küldését követően egyre valószínűbb, hogy hamarosan a szilárdtest-meghajtók piacán is káoszt fognak okozni a kriptobányászok. Mint arról az Origo nemrégiben beszámolt, az Ethereum után a Chia kriptovaluta lehet a következő nagy durranás, ám a megszokottal ellentétben a bányászatához óriási számítási teljesítmény helyett gigászi tárolókapacitásra van szükség. Emiatt „zöldnek„ titulálják, a BitCoinhoz vagy Ethereumhoz képest töredék mennyiségű áramot igényel az előállítása.

A Chia esetében a bányászatkor használt háttértár sebessége nem fontos, messze a kapacitás a legfontosabb tényező, így a kínai ügyeskedők már hetek óta vásárolják a merevlemezeket, a minél hosszabb életciklusú modelleket preferálva.

A gyártók természetesen nem voltak felkészülve a rohamukra, így a bányászok jobb híján a vállalati és fogyasztói felhasználásra szánt SSD-ket is raklapszámra veszik.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.