Visszaindul a Bennu kisbolygóról az OSIRIS-REx űrszonda

Visszaindul a Földre hétfőn, fedélzetén a Bennu kisbolygóról begyűjtött mintával az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) OSIRIS-REx nevű űrszondája.

2021. 05. 10. 11:11
null
A kép illusztráció Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-európai idő szerint este 10 órakor hagyja el a Bennu körüli röppályáját az űrszonda, a NASA közlése szerint a visszatérés kezdetét a közösségi médiában élőben fogják közvetíteni.

Az OSIRIS-REx az első amerikai repülő eszköz, amely egy aszteroidáról gyűjtött mintát. Várhatóan 2023 szeptemberére érkezik meg 2,3 milliárd kilométeres útja után a Földre.

Az OSIRIS-REx 2016 szeptemberében indult el Cape Canaveralból és két évvel később érkezett meg a kisbolygóra. Azóta keringett a hat méter hosszú és 2100 kilogrammos szonda az aszteroida körül és vizsgálta tudományos eszközeivel és kameráival. Robotkarjával talajmintát is vett felszínéről.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

A kutatók szerint az 1999 szeptemberében felfedezett Bennu olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy miként alakult ki az élet a Földön és talán máshol is.

A szénben gazdag, nagyjából 550 méteres égitest minden hatodik évben elhalad a Föld mellett. A Bennu a Földre veszélyes űrobjektumok közé tartozik. A NASA szakemberei szerint 1:2700 az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik a Földdel a következő évszázad végén.

Új helyre szállt ötödik repülésén a Mars-helikopter

Továbbszállt 130 méterre a Marson ötödik repülésén az amerikai űrkutatási hivatal minihelikoptere, amely új magassági rekordot is felállított – jelentette be a NASA pénteken, röviddel azután, hogy közzétette az Ingenuity negyedik tesztrepüléséről készült hangfelvételt, az elsőt, amelyet egy idegen bolygón vett fel egy űreszköz egy másik űreszközről – olvasható az Origón.

A NASA Perseverance marsjárója két mikrofonjának egyikét használva hallgatta az Ingenuity helikopter negyedik tesztrepülését április 30-án. A pénteken közzétett videofelvételen jól látszik a napelemmel működő Ingenuity repülése, amelyet felvett a marsjáró kamerája, és halkan hallható a rover SuperCam lézereszközének mikrofonján keresztül a helikopter hangja.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.