A szemük mozgatásával hárfázhatnak a mozgáskorlátozott zenészek

A „szemhárfa” megalkotója Zacharias Vamvakousis informatikus és zenész.

Forrás: MTI2021. 06. 18. 13:40
null
A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek.

A „szemhárfa” megalkotója Zacharias Vamvakousis informatikus és zenész. A számítógépes program létrehozásában az az eset inspirálta, amikor egy zenész barátja motorbalesetben megsérült nem sokkal egy közös koncertjük előtt.

„Kezdetben nem lehetett tudni, lépes lesz-e mozgatni a karjait és tud-e majd játszani. Sokkoló volt számomra, és ekkor tudatosodott bennem, hogy szükség van egy ilyen technológiára” – mondta.

A program a szemmozgás alapján parancsokat adó digitális technológián alapul, amelyet széleskörben használnak már, például a számítógépes játékok terén és az orvoslásban.

A képernyőn elhelyezett hangjegyeken egyesével megpihen a tekintet, így a zenész másodpercenként átlagosan 3-4 hangot képes lejátszani. A programmal 25 hangszer szólaltatható meg.

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek
Fotó: Reuters

A digitális eszközök használata nélkül sohasem lehetne valós időben játszaniuk – mondta Vamvakousis. Kiemelte, hogy a program működtetése fegyelmet és erős koncentrációt igényel, hiszen használójának meg kell akadályoznia, hogy szeme túl gyorsan ugorjon a következő hangjegyre.

Vamvakousis a program használatát barcelonai speciális igényű iskolákban tanította meg, ahol ő maga is tanult. Elmondása szerint a programot több mint kétezren töltötték már le.

Egyelőre csak álom a bálnák nyelvén való kommunikáció

A nagy ámbráscet a bolygó leghangosabb állatai közé tartozik, recsegő, kopogtató és csettegő hangokat produkálnak, hogy kommunikálhassanak más bálnákkal, amelyek akár néhány száz kilométerre is vannak tőlük. Ezeknek a különös hangoknak a szimfóniája a kutatók szerint elég kifinomult lehet ahhoz, hogy teljes értékű nyelvnek minősüljön. De vajon megérthetjük valaha, hogy mit is mondanak ezek a cetfélék?

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.