Lázadnak az irodázás miatt a külföldi cég egyes dolgozói

Sokan a régi módszer helyett továbbra is inkább otthonról dolgoznának – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 06. 07. 14:00
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A védőoltásoknak köszönhetően a világ fejlettebb részén visszaszorulóban van a koronavírus-járvány, éppen ezért is egyre több vállalat készül a kényszerűségből bevezetett otthoni munkavégzés részleges vagy teljes befejezésére, kezdik visszahívni a dolgozóikat az irodákba. Embere válogatja az erre adott reakciót: egyesek alig várják a régi munkaközegbe való visszatérést, míg másoknak

semmi kedvük sincs visszamenni az irodába, a jövőben is otthonról kívánnak dolgozni.

A járványt megelőzően az Apple a konzervatív munkáltatók közé tartozott, a berkein belül egyáltalán nem volt megszokott a távmunka, részben ezért is építtette gigantikus méretűre a nemrég befejezett, új főhadiszállását. Most kiderült, hogy talán elég lett volna egy kisebb irodaház is, a The Verge birtokába került belsős levél szerint ugyanis a dolgozók egy része nem kíván oda visszatérni, előnyösebbnek tartják az otthoni munkavégzést.

Az Apple az elmúlt hetekben kezdte szervezni az irodába való visszatérést: a jelenlegi tervei szerint szeptembertől a dolgozóknak minden hétfőn, kedden és csütörtökön kötelező volna ott dolgozniuk.

Heti maximum két napot dolgozhatnának otthonról, ezen felül pedig kérésre évi további két hetet tölthetnének távmunkában.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A kiszivárogtatott levél szerint egyes munkavállalók úgy érzik, hogy a vezetőség pusztán a régi berögződései miatt aktívan figyelmen kívül hagyja az otthoni munkával kapcsolatos kéréseiket, pedig az elmúlt év tapasztalatai alapján ez nem gördített akadályt a munkavégzés elé. Mindeközben az üggyel kapcsolatos levelekben olyan frázisokat használnak az illetékesek, mint például a „tudjuk, hogy alig várjátok már a kollégáitokkal való újbóli találkozást„, ami sokaknál nem fedi a valóságot.

A levélben a dolgozók megkérték az Apple vezetőségét, hogy gondolja újra rugalmas és otthoni munkavégzéssel kapcsolatos elképzeléseit, hiszen minden ember más, a körülményeik is eltérőek.

Végső soron mindegyik fél előnyére válna, amennyiben a vezetőség nem próbálná feleslegesen rákényszeríteni mindenkire az akaratát. Már több kolléga is felmondott az irodába való visszahívás miatt, nem tartják összeegyeztethetőnek a családi életüket, a mentális egészségük megóvását és a legjobb munkateljesítmény nyújtását az irodában való munkavégzéssel.

Természetesen az éremnek két oldala van, egyes munkák elvégzése a projekten dolgozó csapattagok egy helyiségben való személyes jelenléte nélkül nehezebben mehet, továbbá egyéb a munkavállalók számára nem feltétlenül nyilvánvaló megfontolások is indokolhatják az irodába való visszaterelést.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Nem vesztegetett az Apple biztonsági főnöke

Nagy bajba került tavaly novemberben az Apple biztonsági főnöke, egy büntetőeljárás keretében azzal vádolták meg, hogy négy rejtett fegyverviselési engedélyért táblagépekkel fizetett volna a kaliforniai Santa Clara megye seriffhivatalának. Az engedélyek a vállalat alkalmazottainak kellettek volna, ismeretlen oknál fogva a seriffhivatal képviselői akadályozták a kiadásukat – olvasható az Origo cikkében.

A vád szerint Thomas Moyer végül beleegyezett kétszáz darab, körülbelül 70 ezer dollár értékű iPad a seriffhivatalnak való adományozásába, csak hogy elintézze az ügyet. Ez végül nem történt meg, miután 2019 augusztusában a seriffhivatal érintett képviselőinek tudomására jutott, hogy az ügyészség már két éve nyomozást folytat ellenük a fegyverviselési engedélyek sajátos kibocsátási praktikái miatt.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.