időjárás 5°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Hárommillió amerikai nyugdíjas adatai voltak ellophatóak

Forrás: ORIGO
2021.08.12. 17:47 2021.08.12. 18:58
Hárommillió amerikai nyugdíjas adatai voltak ellophatóak

Bárki letölthette volna az archív információkat az idősotthonos szolgáltatás tárhelyéről.

Az elmúlt években számos óriási adatszivárgás történt amiatt, hogy az internetes szolgáltatások illetékesei nemhogy rosszul állították be az Amazon felhőszolgáltatásában bérelt tárhelyeiket, de kikapcsolták a gyárilag aktív védelmüket is, így bárki szabadon hozzáférhetett a beléjük mentett adatokhoz. A botrányok ellenére látszólag éppen elég rendszergazda és informatikai vezető még mindig nem tanulta meg a leckét, noha a hanyagság veszélybe sodorja a vállalatokat, rosszabb esetében pedig az ügyfeleiket is - olvasható az Origo cikkében.

Fotó: PEXELS

A kép csak illusztráció FORRÁS: MENTATDGT / PEXELS

A legújabb botrányt a WizCase biztonsági kutatói robbantották ki, egy szabadon elérhető amazonos tárhelyen 180 GB információt találtak, benne hárommillió egyesült államokbeli és kanadai nyugdíjas kapcsolattartási információval. Az adatokat 2002-2013 között mentette a SeniorAdvisor szolgáltatás, amely észak-amerikai idősotthonokról gyűjt információkat, lehetővé téve az idősek számára az értékelésüket is.

 

Az információk elméletileg nem kerültek rossz kezekbe, továbbá az adatok jókora része ilyen vagy olyan okból már biztosan nem aktuális, azonban az idősek átverésére szakosodott telefonos és e-mailes csalók számára az adatbázis így is felérhetett volna egy lottófőnyereménnyel. Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága szerint a csalóknak áldozatul eső idősek a 60-69 éves korosztályban átlagosan 600 dollárt veszítenek, míg a 80-89-es korosztályt már átlagosan 1700 dollárral tudják megkopasztani a bűnözők.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.