Tizenhárom éves az első androidos telefon

Előfizetéssel 179 dollárba került akkoriban egy csúcsmobil – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 27. 8:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új világ hírnökét jelentett sajtóeseményt tartott 2008. szeptember 23-án a Google és T-Mobile, a vállalatok bejelentették az Androidot, továbbá a mobilos operációs rendszert világelsőként futtató T-Mobile G1 okostelefont. A készüléket az akkoriban okostelefonos nagyágyúnak számított HTC tervezte, később HTC Dream néven kártyafüggetlenül és egyéb szolgáltatóknál is elérhetővé vált.

A T-Mobile G1 a maga idejében csúcsmobilnak számított, a T-Mobile két év hűségidő vállalása esetén 179 dollárért osztogatta. Az elmúlt tizenhárom év inflációját figyelembe véve mai reálértéken ez 227 dollárt jelent, azaz 69 ezer forintot kellett letenni az asztalra a készülékért. Nem mostanában volt utoljára olyan, hogy a mobilszolgáltatók ennyi pénzért osztogatták volna a csúcskészülékeket.

Persze a T-Mobile G1 vevői nem is manapság megszokott teljesítményt és funkciókat kapták: egymagos és 528 MHz-es processzorú Qualcomm rendszerlapka biztosította benne a lóerőket, 192 MB rendszermemória és 256 MB bővíthető háttértár mellett. A telefon 3,2 hüvelykes és 320×480 pixeles érintőkijelzője szintén nem lenne képes lenyűgözni a mai közönséget, továbbá a 3,15 MP-es hátlapi kamera sem hangzik bizalomgerjesztően, autófókusz ide vagy oda.

Led-es villanó sem volt a kamera mellett, az csak később lett szériafelszereltség a mobilokban, érdekességként még a 2010-es Samsung Galaxy S kamerája mellől is hiányzott.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Flickr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.