Megsínylik a webáruházak a megváltozott keresőalgoritmust

Sok webáruház forgalma ugrott meg vagy zuhant be a black friday előtt.

Forrás: vg.hu2021. 11. 19. 8:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnap esti órákban jelentette be a Google, hogy módosítja alapalgoritmusát. Ennek hatására már ma reggel változott a magyar találati lista, sok webáruház forgalma ugrott meg vagy zuhant be a black friday előtt – írja a Vg.hu.

Öröm és bánat az e-kereskedelemben

Van olyan magyar webáruház, amely már a reggeli órákban kétszáz százalékot meghaladó forgalomnövekedést könyvelhetett el a Google alapalgoritmusa változásának hatására. De természetesen vannak vesztesek is.

A Google hivatalos Twitter-oldalán jelentette be, hogy a magyar idő szerint késő esti órákban útjára indítja nagy alapalgoritmus-frissítését, amely várhatóan két hét alatt rendezi át a kereséseinkre adott találati listát.

Az algoritmusmódosítás hatása már ma reggel észlelhető volt a magyar találati listán. Mind a termék-, mind az információs célú kereséseknél jelentősen változtak az egyes weboldalak helyezései – közli a Vg.hu.

Az ünnepek elé időzítve

A Google korábban szándékosan kerülte a nagy algoritmusfrissítéseket az ünnepi időszak előtt. 

Ugyanakkor tavaly szintén december elejére időzített egy nagy frissítést, most pedig a black friday, az amerikai hálaadás és a karácsonyi szezon indulásakor engedte útjára nagy alapalgoritmus-frissítését. 

Az ilyen változások pedig óriási csapást jelenthetnek a hazai webáruházaknak is, hiszen nem ritka, hogy a vesztesek akár organikus forgalmuk jelentős részét elveszítik, pedig ebben az időszakban realizálódik a magyar webáruházak forgalmának jelentős része.

Természetesen vannak nyertesek is, de ez a fajta erős fluktuáció nagy kihívás számukra is, hiszen egyik napról a másikra akár megduplázódhatnak a megrendelések, amelyek kiszolgálása komoly kihívást jelenthet. Igaz ez általánosságban is, hogy a Google algoritmusváltozásai állandó kiszámíthatatlanságot hoznak az e-kereskedelemben.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.