Az informatikushiány óriási előnyt jelent a programozóiskoláknak

Új kurzusokkal és online is végezhető tanfolyamokkal bővítette szolgáltatásait a piac három meghatározó, programozóképzést végző cége, és jövőre továbbfejlesztik portfóliójukat – írja a Vg.hu.

Forrás: vg.hu2021. 12. 10. 12:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években nagyot fejlődött a programozóképzők piaca, és az ágazat három meghatározó cége is eredményes. A Codecool arról számolt be a VG-nek, hogy idén jelentős volt a növekedés a jelentkezőszámok és a végzett hallgatók létszámában az előző két évhez képest, ahogy az üzleti partnereik száma és a junior fejlesztők iránti igény is erősen megnövekedett. 

Várhatóan 40-45 százalékkal haladja majd meg a teljes cégcsoport 2021-es árbevétele a tavalyit, és nyolcvan százalékkal lesz magasabb a 2019-esnél.

A Green Fox Academy is folytatta idén képzési palettájának bővítését, ennek eredményeként jelentős növekedést ért el.

Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi operációjának vezetője a VG-nek elmondta, egyre több vállalati partnerük dönt a saját igényeire szabott vállalati tanfolyam szervezése mellett.

A megfelelő munkaerő biztosítása érdekében a cégek egyre nagyobb szerepet vállalnak a szakemberek oktatásában, így megnőtt a szerepe az egyedi tananyagra épülő, vállalatra szabott képzéseknek. Továbbá a munka mellett végezhető, részidős programozóképzésünk is népszerű, amellyel karrierváltók új csoportja tudott belépni az IT-szakmába, valamint kiemelkedő az érdeklődés a stabil informatikai alapokat biztosító és a továbbtanulást is megalapozó kurzusok iránt

– emelte ki. Hozzátette, a várakozások szerint a cég idei árbevétele meghaladja majd a tavalyit. A PROGmasters programozóképző márkatulajdonosa, a QTC Kft. is jelentős, két számjegyű növekedésre számít az árbevételében.

2020-hoz képest idén 37 százalékkal többen kezdték el a programozóképzésüket, amely a járványhelyzet előtti időszakhoz hasonló. Az elindított szoftverfejlesztő tanfolyamok terén is növekvő a tendencia.

Főként három nagy trend határozza meg jelenleg a programozóképző cégek piacát: az egyik, hogy megnőtt az online tanulás népszerűsége, amelynek nem pusztán kényelmi, hanem anyagi és földrajzi okai is vannak, és már több képzés is elérhető a piacon hibrid vagy teljesen online módon is, amelyekre szintén kiterjed az állásgarancia. A távoli munkavégzés elterjedése miatt a munkaerőpiacon is eltűntek a földrajzi korlátok, amely az IT-szektorban óriási potenciál a vidéki munkavállalók számára. Emellett egyre fontosabb cél a nők létszámának növelése az IT-szektorban, erre is reagáltak a képző cégek, és kimondottan nőknek szervezett programozóképzések is elérhetők, akár ösztöndíjjal is – részletezi a Vg.hu.

Továbbra is több tízezer informatikus hiányzik a hazai piacról, és olyan jelentős az igény az informatikai szakemberek iránt a magyar munkaerőpiacon, hogy sok esetben a cégek akár a leendő munkavállalóik képzésének költségeit is hajlandóak finanszírozni. Így például a PROGmasters a partnercégei által ösztöndíjas finanszírozási formában támogatott, ennek köszönhetően a résztvevők számára teljesen díjmentes alkalmazásüzemeltető képzést indít.

A járvány miatt ideiglenesen lezárt toborzási folyamatokat újra megnyitották a munkaadók, és nagyon megnőtt a fejlesztők iránti kereslet.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.