időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

Azok a Gyurcsányék emlegetnek megfigyelést, akik saját politikai céljaikra használták a titkosszolgálatokat

Magyar kutatók fejlesztették ki az E-orrot, áttörést hozhat a mezőgazdaságban

Forrás: Híradó.hu
2022.01.17. 11:48 2022.01.17. 12:43
Magyar kutatók fejlesztették ki az E-orrot, áttörést hozhat a mezőgazdaságban

A rovarok szagló receptorait használja fel egy új, mesterséges szagló rendszer, mely az E-orr elnevezést kapta. A projekt az Agrártudományi Kutatóközpont és az Eötvös Loránd Tudományegyetem együttműködése révén valósult meg, és lehetővé teszi a mezőgazdasági, művelt területek komplex illatanyag mintázatának meghatározását annak érdekében, hogy a kártevők és kórokozók jelenlétét időben előre tudja jelezni. Ilyen gyakorlatorientált módszer jelenleg nem áll rendelkezésre a világon – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A kifejlesztett érzékelőrendszer szaganyagok alapján jelez előre kártevőket és kórokozókat. A fejlesztés a rovarok szaglóreceptorainak működését alkalmazta, mivel azok nagyságrendekkel érzékenyebbek a fizikai érzékelőknél.  A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy tetemes károktól megóvják a mezőgazdaságot – írja a Hiradó.hu.

A növényi precíziós védelem szempontjából hasznos, hogyha egy laborvizsgálat következtében, időben tudunk szólni a gazdának, hogy bizonyos mintákban találhatóak fertőzésre utaló vegyületek, akkor adott esetben az adott mintavételi pont környezetében megtudja állítani ezeknek a fertőzéseknek a terjedését

– ismertette Dr. Lukács Péter, a kutatás szakmai vezetője.

Hozzátette, ezáltal nem lesz szükség növényvédő szerek használatára a termőterület teljes egészén, ami egyrészről olcsóbbá teszi a termelést, más részről pedig a bio-gazdálkodásnak is teret engedhet.

A mezőgazdaság digitális átallásával rendkívül sok technológiai fejlesztés kerül napi használatba, és ez alól nem kivetél az adatszolgáltatás alapját jelentő szenzortechnológia sem.

A precíziós mezőgazdaságban talán az egyik legfontosabb most az, hogy adatokkal rendelkezzünk, és ahhoz hogy a pontos adatokkal rendelkezzünk, ahhoz megfelelő szenzorokat kell kialakítanunk, alkalmaznunk

– tájékoztatott dr. Milics Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tanszékvezető egyetemi docense, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke.

Az eredeti cikket és a teljes beszélgetést IDE kattintva érheti el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)