Magyar kutatók fejlesztették ki az E-orrot, áttörést hozhat a mezőgazdaságban

A rovarok szagló receptorait használja fel egy új, mesterséges szagló rendszer, mely az E-orr elnevezést kapta. A projekt az Agrártudományi Kutatóközpont és az Eötvös Loránd Tudományegyetem együttműködése révén valósult meg, és lehetővé teszi a mezőgazdasági, művelt területek komplex illatanyag mintázatának meghatározását annak érdekében, hogy a kártevők és kórokozók jelenlétét időben előre tudja jelezni. Ilyen gyakorlatorientált módszer jelenleg nem áll rendelkezésre a világon – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Forrás: Híradó.hu2022. 01. 17. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kifejlesztett érzékelőrendszer szaganyagok alapján jelez előre kártevőket és kórokozókat. A fejlesztés a rovarok szaglóreceptorainak működését alkalmazta, mivel azok nagyságrendekkel érzékenyebbek a fizikai érzékelőknél.  A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy tetemes károktól megóvják a mezőgazdaságot – írja a Hiradó.hu.

A növényi precíziós védelem szempontjából hasznos, hogyha egy laborvizsgálat következtében, időben tudunk szólni a gazdának, hogy bizonyos mintákban találhatóak fertőzésre utaló vegyületek, akkor adott esetben az adott mintavételi pont környezetében megtudja állítani ezeknek a fertőzéseknek a terjedését

– ismertette Dr. Lukács Péter, a kutatás szakmai vezetője.

Hozzátette, ezáltal nem lesz szükség növényvédő szerek használatára a termőterület teljes egészén, ami egyrészről olcsóbbá teszi a termelést, más részről pedig a bio-gazdálkodásnak is teret engedhet.

A mezőgazdaság digitális átallásával rendkívül sok technológiai fejlesztés kerül napi használatba, és ez alól nem kivetél az adatszolgáltatás alapját jelentő szenzortechnológia sem.

A precíziós mezőgazdaságban talán az egyik legfontosabb most az, hogy adatokkal rendelkezzünk, és ahhoz hogy a pontos adatokkal rendelkezzünk, ahhoz megfelelő szenzorokat kell kialakítanunk, alkalmaznunk

– tájékoztatott dr. Milics Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tanszékvezető egyetemi docense, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke.

Az eredeti cikket és a teljes beszélgetést IDE kattintva érheti el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.