A pulzust is méri az új okosmaszk

Mindent talán nem, de egy sor élettani funkciót figyel az az arcmaszk, és a bele épített érzékelő, amit amerikai tudósok fejlesztettek ki. A pulzus- és légzésfigyelés alap, de ez akkor is jelez, ha nagyon jól érezzük magunkat – olvasható a Borsonline.hu cikkében.

Forrás: Borsonline.hu2022. 02. 17. 18:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Északnyugati Egyetem mérnökei elsők között álltak neki kísérletezni, hogyan okosíthatnák fel a mostanság hordott maszkokat. Ráadásul az sem volt mindegy, hogy az okosításba milyen funkciók, milyen érzékelések férnek bele. Így alkották meg a FaceBitet. 

Ez egy nagyjából ötforintos méretű érzékelő, amit egy mágnes segítségével rögzítenek az arcmaszkhoz. A készüléket elsősorban orvosoknak és ápolóknak tervezték, de a kitalálók azt szeretnék, ha bárki használhatná a maszkot. Az érzékelő ugyanis használat közben képes az ember komplett egészségi állapotának felmérésére. 

Nyomon követi azt, hányszor lélegzünk egy perc alatt, hányat dobban a szívünk, és azt is, mióta van rajtunk a maszk. Sőt, a mérnökök szerint az eszköz még arra is jó, hogy a kinyert adatokból megállapítsa, milyen a maszkot hordó egyén érzelmi állapota, vagy hogy mennyire fáradt éppen. Persze, mint minden okoseszközhöz, szükséges egy még okosabb, azaz egy telefon. 

Az érzékelő ugyanis egy applikációba továbbítja az adatokat, így a felhasználók azonnal le tudják ellenőrizni egészségi állapotukat. Vészhelyzet esetén – például szivárogni kezd a maszk, vagy hosszú ideig túl magas a pulzus – pedig azonnal értesítést küld a telefonra.

Adódik a kérdés, hogyha a maszk fejtől távolabbi végén van az eszköz, akkor hogyan tudja mérni a pulzust. Az érzékelő egy észrevétlenül apró mozdulatot figyel a maszkot hordó ember fején, ami minden egyes szívdobbanáskor jelentkezik. Ebből számolja ki a szívverést – írja a Borsonline.

A szívritmusra vonatkozó információk és a légzésszám kombinálásával az arcmaszk érzékeli a stresszt és azt, ha valaki ideges. Ekkor azonnal riasztást küld az applikációra a felhasználónak, hogy tartson egy kis szünetet vagy vegyen néhány mély lélegzetet, hogy megnyugodjon. 

Érdekes módon tesztelték az önkénteseken az illeszkedést is: a viselők felé egyre nagyobb mennyiségű, édes vagy keserű ízű-szagú levegőt fújtak. Ha túl hamar érezték meg az ízt, akkor a maszk túl lazának bizonyult.

Ha 12 órán át vagy hosszabb ideig viselünk maszkot, az arcunk néha elzsibbadhat. Lehet, hogy a használó észre sem veszi, hogy a maszk meglazult, mert nem érzi, vagy túlságosan fáradt ahhoz, hogy észrevegye. A maszk ellenállásának mérésével mérjük az illeszkedést. Ha hirtelen csökkenést látunk ebben az értékben, az azt jelzi, hogy szivárgás keletkezett, és figyelmeztetni tudjuk a viselőjét 

– zárta Josiah Hester professzor.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.